TANÁROK

INTÉZETVEZETŐ

Dr. CSIBI László, adjunktus

CSIBI László, PhD 

Adjunktus 

laszlo.csibi@ubbcluj.ro 

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televizió karán végzett Film és Média szakon. Televíziós munkái mellett számos dokumentumfilm (Nussbaum 95736Édes Erdély, itt voltunk) és videoklip szerkesztője, operatőre, rendezője. Díjazott alkotásai neves hazai és nemzetközi fesztivál műsorában kerültek bemutatásra. A BBTE Bölcsészettudományi Karán a Hungarológiai Tanulmányok Doktori Iskolájában szerzett doktori címet „Gróf Teleki Samu Afrikában. A felfedezőút írásos és képi hagyatéka” című tézisével. Teleki Samu gróf afrikai expedíciójának dokumentumai mellett filmes munkái és kutatásai középpontjában az erdélyi kortárs fotó-történet (sajtófotó és fotókörök) és oral historygyűjtések állnak.   

Televíziós tapasztalatot a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának riportereként, valamint a Digi24 kolozsvári területi stúdiójának vágó- és hangmérnökeként szerzett. Számos hazai színházi és táncszínházi előadás közreműködője, video-projekciók szerzője.  

A kolozsvári és környékbeli középiskolások filmes képzését koordináló Kolozsvár Filmműhely alapítója, szakmai vezetője. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán. 

 

Oktatott tárgyak: Fotográfia (1), Fotográfia (2), A film és televízió kép alapjai, A dokumentumfilm készítés alapjai.  

Link CV: http://thesilentgroup.com/cv/csibi_laszlo.pdf 

 

FŐÁLLÁSÚ OKTATÓK

Dr. M. TÓTH Géza DLA, egyetemi tanár


M. TÓTH Géza, PhD

Egyetemi tanár, filmrendező, 

geza.toth@ubbcluj.ro  

 

Tóth Géza Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, a KEDD Animációs Stúdió alapítója, a Színház és Filmművészeti Egyetem volt rektora. Munkái számos művészeti területet fednek le, kezdve az animációtól (Ikarosz, Maestro, Bogyó és Babóca) a színházi produkciókon át (A kékszakállú herceg vára, Rajna kincse), egészen a televíziós reklámokig és illusztrációkig. Filmjeit több, mint kétszáz díjra jelölték, s a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon díjazták.Maestrocímű alkotását az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte. Az International Academy of Television Art and Sciences tagja.  

 

Oktatott tárgyak: Speciális effektusok, Animációs technikák, A rendező munkája a filmszínésszel (mesteri), Rendezői gyakorlat a kisjátékfilmben (mesteri). 

 

Dr. CSIBI László, adjunktus

CSIBI László, PhD 

Adjunktus 

laszlo.csibi@ubbcluj.ro 

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színház karán végzett Film és Média szakon. Televíziós munkái mellett számos dokumentumfilm (Nussbaum 95736Édes Erdély, itt voltunk) és videoklip szerkesztője, operatőre, rendezője. Díjazott alkotásai neves hazai és nemzetközi fesztivál műsorában kerültek bemutatásra. A BBTE Bölcsészettudományi Karán a Hungarológiai Tanulmányok Doktori Iskolájában szerzett doktori címet „Gróf Teleki Samu Afrikában. A felfedezőút írásos és képi hagyatéka” című tézisével. Teleki Samu gróf afrikai expedíciójának dokumentumai mellett filmes munkái és kutatásai középpontjában az erdélyi kortárs fotó-történet (sajtófotó és fotókörök) és oral historygyűjtések állnak.   

Televíziós tapasztalatot a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának riportereként, valamint a Digi24 kolozsvári területi stúdiójának vágó- és hangmérnökeként szerzett. Számos hazai színházi és táncszínházi előadás közreműködője, video-projekciók szerzője.  

A kolozsvári és környékbeli középiskolások filmes képzését koordináló Kolozsvár Filmműhely alapítója, szakmai vezetője. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán. 

 

Oktatott tárgyak: Fotográfia (1), Fotográfia (2), A film és televízió kép alapjai, A dokumentumfilm készítés alapjai.  

Link CV: http://thesilentgroup.com/cv/csibi_laszlo.pdf 

 

Dr. KATONA József, adjunktus

KATONA József, PhD 

Adjunktus 

iosif.katona@ubbcluj.ro  

Zenés-színház rendező.  

Doktori fokozatát – A mozarti dramaturgia esztétikája. Kortárs szemléletek – a kolozsvári Zeneakadémián szerezte.  

Hazai, illetve nemzetközi színházi, operai előadásokat, valamint zenés gyerekdarabokat rendezett. Huszonhárom éves egyetemi oktatói és harmincegy éves rendezői tapasztalattal rendelkezik. Több, mint harmincnégy éve foglalkozik kulturális menedzsmenttel. Ötvenegy éves gyakorlati tapasztalata során zenei kompetenciáját is felhasználta: huszonöt évig aktív zenészként dolgozott.  

Franciaországban és Németországban szakosodott a művészeti és kulturális Intézmények menedzsmentjének tanulmányozására.  

Két mesterkurzuson vett részt Andrei Șerban rendezővel. Szakmai továbbképzését Vincent Liottaval, az Indiana University professzorával végezte. Fél szemesztert tanult a budapesti Színház- és Filmművészeti Akadémián..  

Számos tudományos értekezletet, fesztivált, szakmai versenyt, kiállítást, workshopot és mesterkurzust szervezett.  

Tudományos kutatásai a kulturális menedzsment, a filmzene és a zenés film, az összehasonlító esztétika, valamint a szakmai etika területeit fedik le.  

 

Oktatott tárgyak: Audiovizuális Menedzsment és Marketing, Etika és törvénykezés az audiovizális médiában, A diplomamunka megírásaFilmzene (mesteri)Videoklip és zenés film (mesteri)A vizsgafilm elkészítése és a záródolgozat megírása (mesteri). 

Dr. MAKKAI Júlia Anna adjunktus

MAKKAI Júlia Anna, PhD 

adjunktus

julia.makkai@ubbcluj.ro 

 

 

Makkai Júlia Anna kommunikációs szakember. Fő szakterülete a PR (Public Relations) és Branding.   

PhD-fokozatát a BabeșBolyai Tudományegyetem Hungarológiai Tudományok Doktori Iskolájában szerezte bölcsészet- és kommunikációtudományok területén. Tanulmányai alatt kutatói munkát folytatott a párizsi UPECUniversité Paris-Est Créteil egyetemen. Az alap- és mesterképzést a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán végezte.  

Tudományos szakterületéhez tartoznak   a  reprezentáció-elemzés és térség-márkázás mellett  az alkalmazott kommunikáció (PR, branding), az új televíziózás (streaming), valamint GDPR és digitális adatvédelem.  

2013 óta dolgozik egyetemi oktatóként a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetében, valamint 2020 októberétől a BBTE Színház és Film Karán.  

 

Oktatott tantárgyak: A filmgyártás menedzsmentje, Kommunikációelmélet, Audiovizuális jogszabályok és etika, Új média.  

Dr. ORBÁN Katalin, Adjunktus

ORBÁN Katalin, PhD 

Adjunktus 

katalin.orban@ubbcluj.ro  

 

Orbán Katalin szakterülete a médiakutatás, azon belül is a román közmédia területi stúdióinak médiatörténeti kutatása; illetve a nem-verbális kommunikáció vizsgálata a képernyőn (film és televízió vonatkozásában). A televíziós műfajok (hír, riport, portréfilm, televíziós dokumentumfilm) szakértője, a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójának főmunkatársa, szerkesztő-műsorvezetője.   

Doktori fokozatát  melyet A Román Televízió területi stúdióinak szerepe. Esettanulmány: RTV kolozsvári stúdió (TVR Cluj) című disszertációjával szerezte  a BBTE Hungarológiai Doktori Iskolájában védte meg. A BBC, valamint a Duna Televízió mesterkurzusain vett részt, s újságírói szakosodása mellett filmelméletet is tanult. Az online, írott, valamint audiovizuális médiában egyaránt dolgozott, vezetői pozíciót betöltve a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójánál. Egyetemi oktatói karrierjét 2014-ben kezdte. Társult oktató a BBTE Politika, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának Újságírás szakán is.  

Produkciós vezetője és felelőse a Kar diákjaival együtt szerkesztett Fecni című riport-magazinnak, amely a Román Televízió kolozsvári területi stúdiója magyar adásán látható. 

 

Oktatott tárgyak: Audiovizális produkció: portréfilm, Televíziós riport, Nonverbális kommunikáció az audiovizuális médiában. 

Dr. TÁRKÁNYI János. adjunktus

TÁRKÁNYI János, PhD 

Adjunktus 

ioan.tarkanyi@ubbcluj.ro  

Tárkányi János szakterülete az operatőri gyakorlatok, illetve a televíziós újságírás. Emellett televízió- és filmvágó, filmrendező. 

Doktori címét – a tudományos-fantasztikus filmantológiák látványtechnikáját elemző disszertációjával  2013-ban szerezte a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. 

2008-ban egyik alapítója volt a BBTE Film Fotó Média Kar magyar tagozatának, illetve A kisjátékfilm művészete elnevezésű mesteri képzésének.  

1999 óta, operatőrként, s vágóként több, mint száz televíziós dokumentumfilm, s riportfilm társszerzője és szerzője, ezeket a Román Televízió (TVR), illetve a MTV és a Duna TV sugározták.  

2009 óta tagja a Magyar Operatőrök Szövetségének (HSC).  

Shakespeare árnyékában (2020) című nagyjátékfilm rendezője és vezető operatőre.  

 

Oktatott tárgyak: TévéjátékAdásrendezésA filmes és televíziós vágás alapjaiFilmes utómunka (mesteri). 

Dr. VENCZEL Péter, adjunktus

VENCZEL Péter, PhD 

Adjunktus 

petru.venczel@ubbcluj.ro  

 

Venczel Péter szakterületei a zeneszerzés, Sound Design, s a foley. Emellett ügyelő, operettszínész, rendező és segédrendezői feladatokat is ellát.  

Doktori címét 2016-ban szerezte meg A hangsáv funkcionalitása a filmben és színházban című doktori disszertációjával.  

Számos musical, rockopera, színházi, balett és filmzene zeneszerzője, megannyi hangmesteri és hangmérnöki munka fémjelzi munkásságát. Az ő nevéhez fűződik az első erdélyi rockopera a Mátyás a vérpadon, a már tíz éve teltházas Ali Baba és vAgy 40 rabló című musical és legutóbbi balettje, A Notre Dame-i toronyőr mely zenéjét és előadását a kolozsvári G.Dima Zeneakadémia SCENA díjjal jutalmazta.  

 

Oktatott tárgyak: Audiovizuális eszközök használata, Digitális hangszerkesztés, Hangdizájn, Utómunka: vágás, hang. 

Dr. ZÁGONI Balázs, adjunktus

ZÁGONI Balázs, DLA

Adjunktus 

balazs.zagoni@ubbcluj.ro 

 

Zágoni Balázs szakterületei a forgatókönyvírás és az egyetemes filmtörténet. Emellett könyveket ír, és filmeket rendez.  

Doktori címét 2012-ben szerezte meg a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen, a kortárs európai és hollywoodi forgatókönyvírást összehasonlító disszertációjával.  

2000-ben egyik alapítója volt a Filmtettnek, a kolozsvári székhelyű filmes szakfolyóiratnak, majd az ebből létrejött Erdélyi Filmes Portálnak, a Filmtett tábornak és a Filmtettfesztnek.   

Olyan dokumentumfilmeket is rendezett, mint A püspök reggelije (2018) és a Képzelt forradalom (2005). Utóbbi összesen három hazai és külföldi díjban részesült. Tagja volt a Román Nemzeti Filmközpont igazgatótanácsának, valamint több hazai és nemzetközi filmfesztivál zsűrijének.  

Számos film- és televíziós témájú cikket publikált, emellett tizenhárom fikciós és ismeretterjesztő könyvet írt gyermekek és fiatalok számára. A Gömb (Fekete Fény -1) című sci-fi fantasy regényét 2019-ben az Év Ifjúsági Könyvének választották Magyarországon.  

 

Oktatott tárgyak: A film és televízió története (1)A film és televízió története (2)A film és televíziós forgatókönyvírás alapjai, Kreatív írás. 

TÁRSULT OKTATÓK

CSOMA Sándor

CSOMA Sándor

sandor.csoma@ubbcluj.ro

 

Csoma Sándor budapesti filmrendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (Filmrendező művész MA), Metropolitan Egyetemen (Mozgóképművész MA) és a Károli Gáspár Református Egyetem (Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész) szerzett diplomát.

Elsősorban a narratív filmekre fókuszál. Több rövidfilmet is írt, rendezett. Jelenleg az első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek című filmdráma utómunkálatain dolgozik. Rövidfilmjei (Casting, Nem történt semi, Tabula rasa) számos magyarországi és nemzetközi díjat nyertek (Magyar Filmdíj, Busho Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, Golden Eye Film Festival, Imago Film Festival stb.)

 

Oktatott tárgyak: Vizuális kísérlet a rövidfilmben, Film és televíziós díszlet

KALAMÁR Gáspár Gábor, doktori hallgató

KALAMÁR Gáspár Gábor, doktori hallgató

gabor.kalamar@ubbcluj.ro   

 

 

 

Kalamár Gáspár Gábor fő szakterülete a reklámvideó-produkció. Alapítója és kreatív igazgatója a Gavart Productions cégcsoportnak.  

Mesteri fokozatát a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok és Nemzetközi Kapcsolatok Karán szerezte. Ösztöndíjprogramok révén (DAAD, Go Styria, Erasmus) számos nemzetközi filmes kurzuson vett részt. 

Tanulmányai után titkárként és RR-referensként dolgozott a Sapientia EMTE Kutatásszervezési Osztályán. Munkája során a Scientia Kiadó és az Acta Universitatis Sapientiae könyvkiadási folyamatát, illetve PR-tevékenységét koordinálta. A rektori hivatalba való előléptetése után  a kari PR referensek tevékenységét irányítva  központi PR-felelősként dolgozott. Csapatával a régió legnépszerűbb egyetemi reklám-videóit gyártotta.   

Később  fiatal filmesek és fotósok segítségével  saját céget alapított. Az általa jegyzett Gavart Productions vizuális tartalmat gyárt számos nemzetközi vállalatnak, amelyek közé olyan cégek tartoznak, mint a Bosch, Emerson, E-On, Mol Romania, OTP Bank, EnergoBit, Office Depot, L’Oréal Professionnel. 

 

Oktatott tárgyak: Audiovizuális eszközök használata, Filmműhely, Reklámszövegírás, Reklámfilm. 

Link CV: http://bit.ly/kggCvHu 

KOÓS Ferenc

KOÓS Ferenc 

francisc.koos@ubbcluj.ro  

 

Koós Ferenc villamosmérnök és hangmérnök. A mikrofonok mérésének, a hangfelvételeknek, illetve a hangutómunkában használt elektronikus berendezések specialistája.   

Az első Moog-típusú hangszintetizátor elkészítője Romániában. A berendezéssel több mint harminc szerzői-, illetve animációs film (NemuritoriiElixirul tinerețiiHyperionComedie fantastică) hangeffektusait készítette el. 

Koordinátorként és munkatársként több, mint száz film, rajzfilm és ismeretterjesztő film (Prin cenușa imperiuluiPinteaOaspeți de searăRegăsire) hangsávjának elkészítésében vett részt. Hangtechnikával kapcsolatos kutatásai a kültéri hangfelvételek készítéséhez, a hangszerek hangspektrumának analíziséhez és a hangszintetizáláshoz kapcsolódnak 

 

Oktatott tárgy: A film és TV-hang alapjai 

MIKLÓS Sándor, doktori hallgató


MIKLÓS Sándor, doktori hallgató

sandor.miklos@ubbcluj.ro  

 

Miklós Sándor szakterülete a digitális videó vágás és utómunka.    

A közszolgálati kisebbségi média elkötelezettje. Több, mint tizenöt éve a kolozsvári Román Állami Televízió munkatársa. Munkásságát 2016-ban a csatorna Csép Sándordíjjal jutalmazta.   

Számos díjazott televíziós műsor és dokumentumfilm vágója.   

Informatikai mérnök és programozó. A televíziós és filmes számítógépes technika és technológiák kiváló ismerője.  

Szabadidejében néptánc-oktató és koreográfus, valamint kulturális programok szervezője.   

 

Oktatott tárgyak: A filmes és televíziós vágás alapjaiAudiovizuális produkció (2): montázs, Utómunka: vágás és hangdizájn, Speciális effektusok az utómunkálatban, Filmes utómunka (mesteri). 

REISZ Gábor

REISZ Gábor

Docens

gabor.reisz@ubbcluj.ro

Reisz Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, dalszerző. 2011-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakán. Hírnevet a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) című filmjével szerzett, mely alkotását számos nemzetközi elismeréssel díjazták (Torino Film Festival, Jameson CineFest, stb.). Ezt követte a Rossz versek című nagyjátékfilmje, mely a 2019-es Magyar Filmhéten elnyerte a legjobb film és a legjobb rendező kategóriát is.

 

Oktatott tárgyak: A filmesszé (mesteri), /A játékfilm (választható, mesteri), Filmelmélet

VISKY Ábel

VISKY Ábel, drd. 

abel.visky@ubbcluj.ro  

 

Filmrendező. 2019 óta a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Kutatásában a fikciós rendezői megoldások dokumentumfilmes alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik. Munkáiban kiemelten fontos szerepet játszik a fikció és a dokumentum egymást kiegészítő használata. Forgatókönyvíróként, rendezőként és vágóként is aktív. Filmjeit számos fesztivál műsorra tűzte: a kanadai Hot Docs Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, a franciaországi Fipadoc Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, az argentin Buenos Aires Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, a brazil Sao Paolo Nemzetközi Filmfesztivál, a kínai GZDOC Nemzetközi Dokumentumfilm-Fesztivál, az olaszországi Trieste Nemzetközi Filmfesztivál, a franciaországi Augbagne Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, illetve a spanyolországi Cinema Jove Nemzetközi Filmfesztivál mind vetítették alkotásait.  

Munkáit számos díjjal jutalmazták. Elnyerte az angliai Watersprite filmfesztivál legjobb rendező díját, a Magyar Független Filmfesztivál legjobb rendező díját, a bulgáriai UNICA Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Ezüst-díját, illetve a budapesti Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál különdíját is.  

 

Oktatott tantárgyak: A filmesszé (mesteri), A játékfilm (mesteri). 

XANTUS Gábor

XANTUS Gábor, PhD 

Egyetemi tanár 

gabor.xantus@ubbcluj.ro 
 

Operatőr, rendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár.  

Szakmai pályájának kezdetei  egészen fiatal korára tehetők, amikor még tizenéves amatőr filmesként 16 mm-es filmre kezdett forgatni. A Román Televízió 1970-es években szerveződött tudósítói hálózatának akkor legfiatalabb külső munkatársa volt, majd a továbbiakban ugyanebben az intézményben bejárta a szakmai ranglétra minden fokozatát.  

Operatőri munkáinak  jelentős részét  filmszalagra forgatott alkotások képezik.  

Egyike volt azoknak a operatőröknek, akiket a Fujifilm Romániában gyártott filmnyersanyagainak tesztelésére kértek fel. Ezáltal lehetősége nyílt a filmre forgatott produkciók széles skáláján történő alkotásra.  

Szakmai tapasztalatát az RTV számos, különböző műfajokra szakosodott szerkesztőségével együttműködve alapozta meg.  

Bukaresti egyetemi tanulmányait követően doktori értekezését a dokumentumfilm, ezen belül a dokumentum-portré műfajában írta, és védte meg.  

A romániai rendszerváltást követően megalapította az első független, magyar filmes  és televíziós stúdiót (1990), majd az egyházi székhelyű kolozsvári Filotheos vallási és kulturális televíziós alkotóműhely létrehozatalában és működtetésében vett részt (1997). Ötletgazdája, kezdeményezője, egyik alapítója, oktatási irányának egyik kidolgozója, majd rövid ideig oktatója volt a Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szakának (2002/2003).  

A romániai forradalom első óráival kezdődően filmkamerával dokumentálta a rendszerváltó eseményeket, részt vett a korábban elnémított és lezárt Kolozsvári Rádió újraindításában, elkészítette ennek első szabad, magyar nyelvű műsorait, majd kezdeményezte  a Kolozsvári Televízió megszervezését, a magyar nyelvű adások bevezetését az induló regionális stúdió műsorstruktúrájába, saját eszközeivel segítette ennek műszaki felszerelését és kezdeti adásainak elindítását.  

Szakterülete a dokumentumfilm.   

Száznál több szerzői dokumentumfilmet készített a dokumentum-portré, a filmszociográfia, a kultúrtörténet, a történelmi film-monográfia, a művészfilmek, valamint az ismeretterjesztő dokumentumfilmek műfajában. Témái zömmel a romániai magyar kisebbségi létet, annak sorskérdéseit, hagyományait, történelmét, kultúráját, illetve művészetét dokumentálták.  

Televíziós játékfilmekben  operatőrként  dolgozott, társszerzőként több száz alkotást jegyzett.  

Tizenhat világjáró, felfedező filmes expedíción a Föld minden kontinensén és szigetvilágaiban forgatott. Eljutott olyan térségekbe is, ahol addig nem járt még kamera. Többször forgatott Afrikában, Ausztráliában, Észak és Dél Amerikában, Kubában, Pápua Új Guineában, Hawaiion, Galapagoson, Óceánia térségében, Komodon, Borneón, az indonézi, mikronéz, polinéz, melanéz  szigetvilágban, illetve az Antarktiszon.  

Szakmai workshopokon és mesterkurzusokon a filmszalagra történő alkotás művészetébe, valamint az extrém, atipikus körülmények között történő filmkészítés gyakorlatába vezette be hallgatóit és fiatal pályatársait.  

Rangos szakmai egyesületek tagja, huszonkét fesztiváldíj birtokosa. 

 

Oktatott tárgyak: A dokumentarista rövidfilm (mesteri), A dokudráma és a pszeudo-dokumentumfilm (mesteri). 

BÁTORI Anna

BÁTORI Anna, PhD 

Egyetemi docens 

anna.batori@ubbcluj.ro  

Bátori Anna a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Film-és Média Intézetének docense. Doktori fokozatát a Screen akadémiai folyóirat támogatásával szerezte meg a skóciai University of Glasgow Film, Színház és Televízió tanszékén. Kutatási területei közé tartoznak a fenomenológiai, kognitív filmtudományok, illetve a nemzeti filmgyártás és a műfaji film geneológiája. 2018-ban jelent meg a Space in Romanian and Hungarian Cinema (New York: Palgrave Macmillan) című tudományos kötete, melyet 2020-ban a The Extreme Cinema of Eastern Europe (Edinburgh: Edinburgh University Press) című könyv követett. Tanulmányaival többek között a Historical Journal of Film, Radio and Television, Studies in Eastern European Cinema, VIEW: Journal of European Television History and Culture, Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies Colloquia Humanistica, AM Journal of Art and Media Studies című akadémiai folyóiratokban találkozhatunk.  

 

Oktatott tárgyak: Bevezetés a filmes nyelvezetbe, Filmesztétika, Visual Anthropology (mesteri). 

Link: https://ubbcluj.academia.edu/AnnaBatori