TANÁROK

[:ro]

Director Departament

Lect. univ. dr. Daniel Iftene

Daniel Iftene

Lect. univ. dr.

daniel.iftene@ubbcluj.ro

 

Daniel Iftene este specializat în jurnalism, focalizând jurnalismul cultural.
În 2015 a obținut titlul de doctor în Teatru și Artele spectacolului, la Universitatea Babeș-Bolyai, investigând creația artistică a regizorilor români de teatru în film și a regizorilor de film în teatru, în perioada 1900-1989.

Cercetează în domeniile: istoria și teoria filmului, scriere creativă și structuri narative în audiovizual. În ultimii ani, a contribuit cu cronici de film și articole de specialitate în importante reviste culturale din țară. Dezvoltă proiecte de educație cinematografică destinate elevilor, în colaborare cu festivaluri și instituții de profil din țară.

Printre publicațiile sale se numără: “Sexual monstrosity in contemporary cult TV series: the case of the American Horror Story”, Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, 2016;  “Imposing Audience Dictatorship on Romanian Filmmakers in the pre-Ceausescu Era”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; “Theatrical Influences In the Early Romanian Narrative Cinema”, Editura Eikon, Cluj-Napoca,2012;“Portraits of the Young in the New Romanian Cinema (2000-2011)”,Proceedings of The Digital Generation: Self-Representation, Urban Mythology and Cultural Practices, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011 etc.

Cursuri predate:

Istoria filmului și a televiziunii

Publicistică cinematografică

 

Seminarii și cursuri practice:

Istoria filmului universal

Istoria filmului românesc

Teoria filmului

Estetica filmului

Critică și analiză de film

Scriere creativă: Limbă și stil pentru audiovizual

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DIftene

Cadre didactice titulare

Prof. univ. dr. Rodica Mocan


Prof. univ. dr. habil. Rodica Mocan

rodica.mocan@ubbcluj.ro

 

Rodica Mocan este profesor universitar la Departamentul Cinematografie și Media, fiind specializată în media digitală și noile arte media. Are un doctorat în Sociologie (2005), cu o focalizare asupra noilor metode de e-learning și un doctorat în Teatru și Artele Spectacolului (2016), despre performance-uri interactive și artă digitală. A obținut abilitarea în Domeniul Cinematografie și Media și este membru în Școala Doctorală de Teatru și Film.

Interesele sale actuale de cercetare sunt focalizate pe impactul tehnologiilor digitale asupra diferitelor aspecte ale vieții, în special în domeniul artelor digitale interactive și al genurilor artistice emergente care folosesc noile tehnologii. Publicațiile sale includ: eLearning – O perspectivă sociologică (Risoprint, 2007), Genuri emergente media – Documentarul New Media (Risoprint, 2013) și Paradigme critice în performance-ul digital interactiv (Cluj University Press, 2017), precum și alte articole academice.

A acreditat și coordonează programul de master Digital Interactive Arts și coordonează doctoranzi în domeniul cinematografie și media.

 

Predă cursuri de:

Digital Interactive Performance (master)

New Media Documentary (master)

Noile Arte în Epoca Digitală (doctorat)

 

Links:

https://ubbcluj.academia.edu/rodicamocan

https://orcid.org/0000-0003-1633-4091

Prof. univ. dr. Habil. Ioan Pop-Curşeu

Ioan Pop-Curşeu

Prof. univ. Dr. Habil.

ioan.pop-curseu@ubbcluj.ro

 

Ioan Pop-Curşeu este Prof. Dr. la Facultatea de Teatru şi Film a UBB.

Şi-a susţinut prima teză de doctorat la Universitatea din Geneva în 2007 (De l’homme hyperbolique au texte impossible : théâtralité, theatre(s), ébauches de pièces chez Baudelaire) şi a doua la Universitatea Babeş-Bolyai în 2011 (Magie şi vrăjitorie în cultura română). În 2015, şi-a susţinut teza de abilitare în domeniul Cinematografie şi Media, iar în 2016 a devenit membru în Academia Europaea, secţiunea: Film, Media and Visual Studies.

Interesele sale de cercetare sunt estetica filmului, critica de artă şi teoria imaginii, arta şi cultura secolului XIX şi a modernităţii, dar şi aspectele antropologice ale magiei şi vrăjitoriei.

A publicat mai multe cărţi: Nu ştie stânga ce face dreapta. Două eseuri despre şovăielile gândirii critice (2004), Baudelaire, la plural (2008), Vasile Bologa (1859-1944), studiu monografic (2010), Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi (2013), Manual de estetică (2014), Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală (2020, în colaborare cu Ștefana Pop-Curșeu). A publicat, de asemenea, numeroase articole, în special în domeniul studiilor cinematografice, dar și eseuri de critică literară sau de antropologie.

A tradus numeroase volume din franceză în română și din română în franceză, a făcut parte din mai multe proiecte de cercetare cu finanțare națională și a editat o serie de publicații științifice. Coordonează colecția Cinemag (Editura Tact) și colecția de manuale CineMedia (Presa Universitară Clujeană). Din 2013, este președinte al juriului la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ClujShorts.

 

Cursuri predate:

Estetica filmului

Estetica teatrului

Genuri de film: horror și fantasy

Cromatica: antropologie, estetică, cinema

Link-uri spre profiluri academice:

https://scholar.google.com/citations?hl=ro&user=sUi0StkAAAAJ

https://ubbcluj.academia.edu/IoanPopCur%C5%9Feu

Prof. univ. dr. Habil. Doru Pop

Doru Pop

Prof. univ. Dr. Habil.

doru.pop@ubbcluj.ro

 

 

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002, și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. A fost bursier Fulbright și Ron Brown în 1995-96 respectiv 2000, și a predat cursuri de film românesc și european la Bard College din New York în 2012 și visiting professor la Universitatea Columbus, Georgia în 2017.

Printre cărțile sale recente se află:

The Age of Promiscuity. Narrative and Mythological Meme Mutations in Contemporary Cinema and Popular Culture (Lexington Books, 2018) și Romanian New Wave Cinema. An Introduction (McFarland, 2014).

 

Cursuri predate:

Teoria communicării

Cultură vizuală

Introducere in teoria si practica mass-media

Mass-media și politica

Prof. univ. dr. Marius Șopterean

Marius Șopterean

Profesor univ. dr.

dumitru.sopterean@ubbcluj.ro

 

 

Marius Șopterean este regizor, specializat în regie teatru, regie film (ficțiune și documentar).

Doctorat în estetica și istoria filmului universal obținut la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, București, cu lucrareaTradiție și modernitate în opera filmică a lui Krzysztof Kieslowski (2002).

Cercetează în domeniile regie film și teatru, istoria filmului, stilistica filmului universal.Practica sa artistică vizează teatru, regie film de ficțiune și documentar.Expertiza sa tehnicăeste în domeniul regie film și TV. Dezvoltă proiecte şi lucrează în domeniile învățământului universitar de regie film și teatru, televiziune.

Printre publicațiile sale se numără: 7+1 povești despre film,Editura UCIN, București, 2014 și120 de articole sub rubrica „1001 de filme și nopți”, în Tribuna,Cluj-Napoca, 2005-2010.

Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care:Marea Integrare (Montpellier), Conturul norilor (Malecorto), Jurnalul unui păpușar de provincie (NewBrandenburg). A regizat spectacole de teatru: Cristofor Columb, 1992, Teatrul Național, Cluj Napoca;Silențium, se visează, 2004, Teatrul Puck, Cluj Napoca;Momo, prințesa pasăre, 2006, Teatrul Puck, Cluj Napoca.

 

Cursuri predate:

Regie de teatru și film

Arta regiei de film

Stilistica filmului

Filmul documentar

Dramaturgie audio-vizuală

Actorie de film

Conf. univ. dr. Constantin Pârvulescu


Constantin Pârvulescu 

Conf. univ. dr. 

Facultatea de Teatru și Film 

constantin.parvulescu@ubbcluj.ro

 

Constantin Pârvulescu  este specializat în studii de film și media. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Minnesota SUA, studiind aspectele estetice ale discursului anarhist interbelic. 

Constantin cercetează relația dintre textele audiovizuale și discursul politic, istoric și economic, precum și  finanțarea filmului și distribuția sa online. 

Printre publicațiile sale se numără monografia Orphans of the East: Postwar Eastern European Cinema and the Revolutionary Subject (Indiana University Press, 2015), antologiile, Global Finance on Screen: From Wall Street to Side Street (Routledge, 2017) și A Companion to the Historical Film (Wiley, 2013/ 2015, cu Robert Rosenstone). A co-editat numere speciale ale revistelor Studies in European Cinema și Studies in Eastern European Cinema în 2018. Printre articolele recente se numără: „Beyond Postsocialist and Small: Recent Film Production Practices and State Support for Cinema in Czechia and Romania.” Studies in European Cinema (2020): 1-18 (cu Jan Hanzlík); “Specters of Europe and Anti-communist Visual Rhetoric in the Romanian Film of the Early 1990s.” In Oxford Handbook of Communist Visual Cultures. Ed Aga Skrodzka et al. Oxford University Press, 2020, 345- 365 (cu Claudiu Turcuș); și “The Political and Economic Intervention of Nonfiction Money Literacy Film in the post-2008 Era.” Canadian Journal of Film Studies, 30.1 (Spring 2021).

Link: https://ubbcluj.academia.edu/ConstantinParvulescu

Conf. univ. dr. Claudiu Turcuș

Conf. univ. dr. Claudiu Turcuș
claudiu.turcus@ubbcluj.ro

 

 

Claudiu Turcuș este conferențiar și Prodecan cu cercetarea și infrastructura academică la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeş-Bolyai. Domeniile sale de interes sunt: romanul și cinematografia central-est europene, imagologia narativă postcomunistă, teoria criticii. Volumul său de critică literară și istorie intelectuală,Estetica lui Norman Manea (București: Cartea Românească, 2012), distins cu premiul ”Marian Papahagi”, decernat de Uniunea Scriitorilor din România, reprezintă prima monografie dedicată acestui important scriitor român postbelic, multiplu nominalizat la premiul Nobel. Versiunea engleză a cărții Norman Manea:Aesthetics as East Ethics a apărut în 2016 la editura academică Peter Lang.În 2017 a publicat volumul Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc (București: Eikon) pentru care a fost distins cu premiul Observator cultural, categoria Eseistică.

 

Predă cursurile:

  • Paradigme critice contemporane (Masterat: Arte Performative și Film; Film documentar)
  • Scriere academică (Școala doctorală de Teatru și Film, UBB)
Conf. univ. dr. Dan Curean


Dan Curean

Conf. univ. dr.

dan.curean@ubbcluj.ro

 

 

Dan Curean este specializat în Imagine de film și televiziune, Producție de film documentar, Formate media.

Doctorat obținut în anul 2012, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca , la Școala Doctorală Comunicare-Cultură, cu tema Text și imagine în mass-media.

Activează în peisajul media din România din anul 1990. Din 1994  este angajat la Societatea Română de Televiziune, studioul regional TVR Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii, ca  director de imagine, realizând imaginea unor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial , în prezent, jurnalist senior. Este autor de  filme documentare și programe de televiziune.

S-a specializat pe filmul de non-ficțiune  la unele cele mai importante programe de training de film documentar din Europa: Aristoteles Workshop, 2006 și Discovery Campus Masterschool, 2008. Realizează colaborări cu importante televiziuni din Europa, iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) , multi-premiate la festivaluri din țară și Europa.

Face parte din colectivul de cadre didactice al Facultății de Teatru si Film din cadrul UBB încă de la înființare, în 2005. Coordonează programul de Master în Film documentar / Documentary Filmmaking.

 

Cursuri predate:

Bazele imaginii

Producție audio-vizuala-imagine de non-fictiune

Programe audio-vizuale

Documentary filmmaking

Docu-drama/Docutainment

Conf. univ. dr. Habil. Florin Țolaș


Florin Țolaș

Conf. univ. dr.  Habil.

florin.tolas@ubbcluj.ro

 

Florin Țolaș este specializat în imaginea de film și televiziune, unde activeaza de peste 35 de ani șI din 2011, conferentiar la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Doctorat în Cinematografie si Media obținut la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, cu tema “Specificul imaginii de film si televiziune”.
A colaborat ca director de imagine la numeroase filme de fictiune și documentare in cadrul studiurilor Romania Film (Buftea) și Media Pro si in cadrul canalelor nationle TVR, PROTV,  Antena 1, Digi24, realizand filme și seriale de televiziune (producții nationale și internaționale).

In TVR a colaborat si ca scenarist si regizor la seria de productii de televiziune “Abracadabra”, cu care a avut numeroase participari la festivaluri internationale si nationale (Bratislava, Chicago, Lisabona, Munchen, Plovdiv, Costinești, Bucuresti), cateva dintre ele premiate interrnational.

A realizat ca Lighting Designer spectacole la teatrul “L.S. Bulandra”, precum și proiecte audiovizuale eveniment “Milenium 2000”, “A la recherche du Brancusi” sau Live Show.

Este autorul si coautorul unor articole, carti si manuale de specialitate.

Este membru, din 1987, al Uniunii Cineaștilor din România.

Cursuri predate:

Introducere in limbajul cinematografic

Producție audiovizuală: Regie de emisie

Iluminare și exponometrie

Documentary Filmmaking

Docutainment

Docudrama

Specificul imaginii de film și televiziune

 

Links:

The Internet Movie Database – www.imdb.com

Linkedin, www.explore.bfi.org.uk
Cinemotions
www.cinemotions.com
BFI
Film Forever – www.bfi.org.uk

ApunKaChoice – www.apunkachoice.com
Cinemagia – www.cinemagia.ro
Videofil
www.videofil.ro
Cinefan
www.cinefan.ro
TVFan
www.tvfan.ro
Filme
Romanești – www.filme-romanesti.ro

Lect. univ. dr. Ligia Smarandache


Ligia Smarandache

Lect. univ. dr.

ligia.smarandache@ubbcluj.ro

 

Studii în domeniul artelor plastice și decorative la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția grafică, susținând  doctoratul în 2012 cu tema „Rolul eseului video în comunicarea audiovizuală postmodernă”.

În cariera profesională a derulat proiecte aplicate în domeniul graficii publicitare, graficii de televiziune, video animații și scenografie pentru televiziune. În creația personală debutează cu gravura în lemn și metal orientându-se mai tarziu spre film documentar, film experimental și video.

A realizat un scurtmetraj de docu-ficțiune și o expoziție video în cadrul proiectului Dialog în Agora-arheologie contemporană, un schimb cultural între artiști din orașele înfățite Cluj-Napoca și Köln. Este autoarea animației eseu experimental „Confesiuni” cu care a participat în 2012 la Bucharest International Experimental Film Festival și în 2013 la Dublin International Short Film and Music Festival.

În domeniul filmului documentar a participat la un atelier internațional „Aristoteles-Workshop” lucrând ca editor la documentarul Nu te supăra dar… regizat de Adina Pintilie. Filmul a participat în 2007 la: International Leipzig Festival for Documentary and Animation care a câştigat marele premiu (Golden Dove), Germania, fiind selectat, apoi, în cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa. În anul 2006 a realizat o serie de documentare-eseu pentru televiziunea națională (TVR2) intitulate Oameni din România premiate la SimFest Târgu-Mureș.

În 1994 a primit bursa de rezidenţă ArtsLink în atelierul de gravură Lower East Side PrintShop, New York. În perioada 1994-2000 a participat ca artist independent la expoziţii de gravură în Kanagawa-Japonia, New York,  Malaesia,  Finlanda, Bucureşti, sau în expoziții de grup ca membru în Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj. A fost selectată între cei peste o suta de artisti contemporani din lume în publicația New Art editată de Roxana Marcoci, Diana Murphy, Eve Sinaiko (Harry N Abrams, New-York ,1997).

 

Cursuri predate:

Grafică pentru film și TV

Experiment vizual în filmul scurt

Scenografie de film și Televiziune

Tehnici Digitale: Editare

Lect. univ. dr. Horea Avram

Lect. univ. dr. Horea Avram

horea.avram@ubbcluj.ro

 

Horea Avram este istoric de artă, teoretician media și curator independent. Doctor în istoria artei și studiile comunicării la McGill University, Montreal. Cercetează și scrie despre artă și cultura vizuală în relație cu noile tehnologii.
Este cadru universitar la Departamentul de Cinematografie şi Media, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Cursuri predate: Introducere în Limbajul Vizual, Film experimental și Artă Video, Curatorial Models in Digital Media, Management și Marketing în Audiovizual.
Este autorul volumului Perspectiva negociabilă. Eseuri și comentarii despre practici artistice actuale. București: Editura Eikon, 2021. A coordonat volumului Moving Images, Mobile Bodies. The Poetics and Practice of Corporeality in Visual and Performing Arts (Cambridge Scholars Publishing, 2018).
A publicat printre altele în Encyclopedia of Aesthetics (Oxford University Press, 2014) şi Theorizing Visual Studies: Writing Through the Discipline (New York: Routledge, 2013) și Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice (Iaşi: Polirom, 2020).
Publică eseuri în periodice, printre care: Caietele Echinox, Cultura: International Journal of Philosophy of Culture and Axiology; M/C Media and Culture Journal, International Journal of Arts and Technology; Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media; Kinephanos; CINETic Review; Idea. Art + Society; Arta, etc.
Cercetător bursier la New Europe College, Institutul pentru studii avansate, 2017-2018. A participat la numeroase conferințe în România, Suedia, SUA, Canada, Franța, Italia, Slovacia.
Președintele Asociației Internaționale a Criticilor de Artă – AICA România (din 2019),
Președintele Consiliului Administrației Fondului Cultural National – AFCN (din 2020),
membru International Society for Intermedial Studies – ISIS (din 2013) și membru UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România (din 1997).
Curator independent din 1996. A fost curator pentru România la Bienala de la Veneția în 1999. A fost managerul de proiect al Centrului European de Artă Contemporană (ECCA),
Cluj-Napoca (2018-2019). A organizat expoziții pentru: Muzeul Național de Artă Contemporană București, InterAccess Electronic Media Arts Centre Toronto, Society for Arts and Technology [SAT] Montreal, Muzeul de artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Arad, Galeria Plan B Cluj, Spațiu Intact Cluj, NAG10 București, Galeria Jecza Timișoara, Atelier 35 București etc.

Lect. univ. dr. Mihaiela Ilea

|
Mihaiela Ilea

Lect. Univ. Dr.

mihaiela.ilea@ubbcluj.ro

 

Mihaiela Ilea este specializată în jurnalism, producție TV și arte vizuale. În prezent este realizator și jurnalist TV senior la TVR Cluj.

În 2010 a obținut doctoratul în arte vizuale, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu tema „Parteneriatul dintre imaginea vizuală și emisiunile de artă în televiziune”.

A obținut certficatul de formator în domeniul experților mass-media din România  în 2014. A participat, ca trainer, în echipe media internaționale în cadrul unor proiecte TVR Cluj (Jurnalist în România, Reporter Est, About Tolerance-Siria) și a colaborat cu televiziuni  din Europa, reprezentant Tvr Cj în proiecte din apropierea granitelor țării, dar si in Siria.  A fost producator tvr Cluj pentru evenimete cu impact national si international (Vizita Cancelarului German Angela Merkel la Cluj (2010), a fost invitata ca jurnalist la ONU New York ( 2015).

Practica sa jurnalistică vizează producția de televiziune în domeniile cultură-educație-artă, unde se impune ca autor de documentare și eseuri TV, precum și ca producător TV de eveniment, fiind jurnalist al TVR Cluj din 1993.

Este autorul  a numeroase producții tv difuzate pe canalele TVR, unele dintre acestea evidențiate la nivel internațional cu importante premii.

Preocuparea sa principală, din perspectiva jurnalismului cultural pe care îl promovează, este legată de: parteneriatul dintre artă și televiziune, analiza și stilistica imaginii și a montajului, dar și de jurnalismul de comunicare.

Aceste  teme sunt dezvoltate teoretic în studiile publicate în articolele sale din Caietele Echinox, Revart, Revista Transilvania, Studia Dramatica, și în televiziune, în zona de nișă a grilei de programe TV, prin producții de autor, eseuri TV și videopoeme.

 

De asemenea, participă la manifestări și evenimente artistice naționale și internaționale cu lucrări de artă video (Expoziția Internațională itinerantă Ceaţa-brouillard-fog 2010; Nation-water-cultures / The Intercontinental Mail Art Exhibition, New York, 2013 etc).

 

Cursuri predate:

Teoria montajului

Teleplay

Telejurnalism

Producție audiovizuală Nonfictiune

Atelier film/video

Lect. univ. dr. Andrei Simuț

Andrei Simuț

Lect. univ. dr.

andrei.simut@ubbcluj.ro

 

Andrei Simuț predă cursuri de istoria filmului românesc, adaptare, scenaristică, genuri de film (SF), istoria filmului universal.

Andrei Simuț a obținut doctoratul în filologie la Universitatea Babeș-Bolyai (2011), cu o temă despre narațiunile apocaliptice în film și roman după 1945.

Cercetările și proiectele sale vizează aspecte ale istoriei filmului românesc (relația cu comunismul), problema adaptării literare, relația filmului cu celelalte arte (în special literatura, dar și politicul), problema genurilor (în special SF și distopie) și naratologia (analiza narațiunii în film și roman). Proiectele sale de cercetareinclud:Antiutopiile. A face și a desface realitatea, 2011-2016, în calitate de asistent de cercetare; 2014-2015, cercetător postdoctoral al Academiei Române într-un proiect despre reprezentările comunismului în romanul și filmul românesc postdecembrist, proiect obținut prin concurs;

Printre publicațiile sale se numără cărțile: Literatura traumei (Cluj, Casa Cărții de Știință, 2007), Calvarium (roman, Timișoara, Bastion, 2009), Romanul românesc postcomunist între trauma totalitară și criza prezentului (București, Editura Muzeului Literaturii Române, 2015), studii în volume colective, coordonări de numere tematice ale revistei Ekphrasis și 26 de articole dintre care, „After the End: a Post-human Dys/(u)topia?”, Transylvanian Review, Nr. 3/2013; “The End(s) of the Dystopian City from Metropolis to Gravity’s Rainbow, în Caiete Echinox, Vol. 25/2013; „Alternative Histories of Communist Past”în Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, nr.13/2015; “The Post-human Utopian Paradise and the Impossible Gaze from Philip K. Dick to Spike Jonze’sHer”, CaieteEchinox, vol. 29, 2015; “The Last Day on Earth from Feu follet to Oslo, 31 august, în Studia UBB. Dramatica, LVII,nr.2/ 2012; „The Apocalypse According to Lars von Trier, Ekphrasis, 2011; “Mapping Impossible Boundaries”,Ekphrasis, vol. 11/1, 2014;„Film and Political Discourse, Ways of Representing the Communist past”,înDer Donauraum, vol. 54, nr. 1-2/2014.

 

Cursuri predate:

Istoria filmului universal și românesc

Fundamentele scenariului de film

Scenaristică teleplay

Scenaristică/adaptarea textului literar

Scenaristică-filmul de nonficțiune

Genuri de film: Science Fiction

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/ASimut

Lect. univ. dr. Lucian Țion

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucian Țion

lucian.tion@ubbcluj.ro

 

Lucian Țion este lector și cercetător cu experiență în producție media, film studies și artele spectacolului. El are o licență în producție video de la Middlebury College, SUA, un master în studii cinematografice de la Universitatea din Amsterdam și un doctorat în studii de teatru și film de la Universitatea din Singapore. A produs un film de ficțiune de mediu metraj în 2010 și a câștigat premiul național HBO pentru un scenariu de lungmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania în același an. De asemenea, a scris și regizat câteva documentare de scurt metraj și piese de teatru care au fost puse în scenă la Teatrul Andrei Mureșanu din Sf. Gheorghe, Teatrul I.D. Sîrbu din Petroșani și Teatrul Magic Puppet din Cluj. Domeniile sale de cercetare sunt cinematograful est-european și chinez și studiile de socialism/postsocialism. Publicațiile sale includ articole în Comparative Literature Studies, jurnal publicat de Penn State University Press, The Quarterly Review of Film and Video, Studies in Eastern European Cinema, Senses of Cinema și Apparatus: Film, Media and Digital Cultures of Central and Eastern Europe. Contribuțiile sale includ capitole în volumele colective Third Cinema, World Cinema and Marxism, publicat de Bloomsbury în 2020; Cold War II: Hollywood’s Renewed Obsession with Russia, publicat în 2020 de University Press of Mississippi și Orientalism and Reverse Orientalism in Literature and Film: Beyond East and West publicat de Routledge în 2021. Cartea sa, Romanian and Chinese Cinemas va fi publicată în curând la Edinburgh University Press.

Lect. univ. dr. Daria Ioan


Daria Ioan

Lect. univ. dr.

daria.ioan@ubbcluj.ro

 

 

Daria Ioan este specializată în film și fotografie.

A obținut doctoratul în teatru și artele spectacolului obținut la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, despre Performativitatea textului dramatic la Jon Fosse. În prezent este pe cale de a termina al doilea doctorat în Cinematografie, cu tema O antropologie a transparenței în film și fotografie.

Cercetează în domeniile: fotografie, cinematografie, arte performative, multimedia. Practica sa artistică vizează ipostaze ale omului contemporan la confluența dintre artele vizuale. Expertiza sa tehnică este în domeniul fotografie. Dezvoltă proiecte şi lucrează în domeniile fotografie, video, film, instalație interactivă și performance. Ca regizor de film, ultimul său scurt metraj, Drumul spre Olanda, a fost selectat la diferite festivaluri internaționale de film. A avut de asemenea expoziții de fotografie, atât personale cât și colective.  În 2018, a făcut parte din echipa spectacolului Rambuku, în regia lui Mihai Măniuțiu, care a câștigat premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol.

Printre publicațiile sale se numără: Teatrul lui Jon Fosse (Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2013 Changing Faces of Witches in Contemporary Photography (Studia Dramatica, 1/2020), The Nebulous Empire. The Magic of Blur and Shining (București: Cinematographic Art & Documentation, 24/2019), Vanishing Acts in Film and Photography (București: Cinematographic Art & Documentation, 22/2018), Laurie Anderson’s “Heart of a Dog”. A post-cinematic journey through affection (Cluj: Ekphrasis, 2/2016), Diane Arbus. Întrebări deschise pentru o nouă estetică în fotografie, (Timișoara: Revart – Revista de teorie și critica artei 25/4, 2015), The hard task of the resurrected body in Leos Carax’s “Holly Motors”. A baroque organs’ space poetry in film, (Cluj: Ekphrasis, 2014) etc.

Cursuri predate:

Fotografie

Lect. univ. dr. Delia Enyedi


Delia Enyedi

Lect. Univ. Dr.

delia.enyedi@ubbcluj.ro

 

Delia Enyedi este specializată, la nivel licență, în Jurnalism, iar la nivel masteral în Teatru și Media.

Doctorat în Teatru și Artele Spectacolului obținut la Universitatea Babeș-Bolyai, cu o temă despre artistul maghiar Jenő Janovics, analizat în contextul teatral și cinematografic al Transilvaniei primei jumătăți a secolului XX. A efectuat un stagiu doctoral la Université libre de Bruxelles.

Cercetează în domeniile: film mut, cinema digital, naratologie cinematografică.

Printre publicațiile sale se numără manualul Structuri narative în film (Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2015) și articole în reviste de specialitate precum: “Janovics’ Menace: Inquieries into a Duplicated Silent Film Script”, Studies in Eastern European Cinema, 12/2021; „Voiceless Screams: Pictorialism as Narrative Strategy in Horror Silent Cinema”, Acta Universitatis Sapientiae: Film and Media Studies, 19/2021; „3D Attractions: Recycling the Monomyth in Post-Cinema”, Ekprasis: Images, Cinema, Theory, Media, 2/2016.

 

Cursuri predate:

Introducere în limbajul cinematografic

Scenaristică (2): Structuri narative în film

Filmul în era digitală

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DeliaEnyedi

Conf. univ. dr. habil. Ileana Nicoleta Sălcudean


Ileana Nicoleta Sălcudean
Conf. univ. dr. habil.
nicoleta.salcudean@ubbcluj.ro
https://ubbcluj.academia.edu/NicoletaIleanaS%C4%83lcudean

 

 

Ileana Nicoleta Sălcudean deține din 2012 un doctorat în sociologie cu teza: Politici culturale și construcții identitare în contextul european, iar din 2019 un atestat de abilitare, domeniul de studii universitare de doctorat Cinematografie și Media, cu teza: Filmul și industriile creative.

 

Domeniile sale de interes sunt: studii culturale, sociologia culturii, industrii creative.

 

Publicațiile recente includ (selecție): ”Occhio – Human Existence in Tangible form. Portal to a Dual Chronotope”, Millennium Film Journal, 74/ Fall, 2020”; ”Festivalurile de film din perspectiva antropologiei culturale. Studiu de caz: Festivalul Internațional de Film Transilvania”, Revista Transilvania, 5-6/ 2018; ”The Transnational Identity of European Film Festival. New Media and Cultural Branding Employed at the Transilvania International Film Festival”, Metacritic Journal of Comparative Studies and Theory, 3.1, 2017 ; ”Outrunning the Past: European Influences in Building Cultural Policies in Romania and the Role of the Romanian Cultural Institute”, The Journal of Arts Management, Law, and Society, 46:5, 2016; ”The Convergent Motions of the Social Dimension and the Cultural Dimension. National and European Blueprints”, Studia Europaea, 60/2015; Sexuality in Comedy. Controversy and Clichés”, Ekphrasis 14, 2015; Creative Industries – Art and Commerce; Entrepreneurship and Creativity”, Ekphrasis 13, 2015; “New Aesthetics and New Technologies: Global Challenges to the Future of Cultural Organizations and Management”, Ekphrasis 11, 1/, 2014; „Art and Vandalism. Crossbreeding of Street Art: (re)Interpretation of Street Art from Sociological, Aesthetical and Interactivity Perspectives „, Journal of Media Research, Volume 5, Issue 1 (12)/ 2012 etc.

 

Cărți: Politici culturale: între București și Bruxelles, Cluj-Napoca, Risoprint, 2016; Industriile creative în România. Film, video, fotografie, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2015; Manual de scriere creativă, co-autor, Presa Universitară Clujeană, 2014; ‘Social’ și ‘Cultural’ în context european, Cluj-Napoca, Risoprint, 2013.

 

Distincții/ Rețele profesionale: Din 2014 este Ambassador CreArt, Fundación Municipal de Cultura. Ayuntamiento de Valladolid (ES). Este membru în Network Association Europeana (ianuarie 2018 – prezent) și al Centrului de cercetare Ekphrasis (2016 – prezent), dar și Membru asociat al Centrului de Filosofie Aplicată, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB (2015 – prezent). A fost directorul Centrului de Formare Continuă și Lifelong Learning, UBB (2012-2014). Deține Premiul UEFISCDI pentru rezultatele cercetării, 2017. A beneficiat de numeroase granturi și stagii de cercetare (Wheaton College; Bienala de la Veneția; Universitatea din Valencia; Otto-von- Guericke Universität Magdeburg; Institute of Higher European Studies în Haga; Sidney Sussex College; Cambridge University Cambridge etc). A fost manager de proiect sau parte din echipa unor proiecte naționale și internaționale (POCU, STARUBB, AFCN, UEFISCDI, POS-DRU, Inside Europe). A participat ca invitat, formator, expert sau evaluator la importante conferințe internaționale, mobilități de predare, schimburi de experiență.

Cursuri predate:

Scriere creativă

Film și industrii creative

Sociologie cinematografică

 

CV: https://ubbcluj.academia.edu/NicoletaSalcudean/CurriculumVitae

Asist. univ. dr. Ion Indolean

Ion Indolean

Asist. Univ. Dr.

ion.indolean@ubbcluj.ro

Ion Indolean are studii de licență Filmologie, masterat în Arte performative şi film. Şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Babeș-Bolyai, cu o teză despre filmul de actualitate din perioada socialistă.

Colaborează cu eseuri și cronici de film la Observator cultural, Tribuna, Steaua, Cultura, Dilema Veche, FilmSense, PressOne, LiterNet, Clujul cultural. Este activ în organizarea festivalului TIFF şi a colaborat cu festivalurile Astra Sibiu, Comedy Cluj.

A regizat lungmetrajul Discordia, premiat pentru debut la TIFF, nominalizat la premiile GOPO și proiectat la Jagran International Film Festival (India), Filmmuseum München (Germania), Balkan Film Food Festival (Albania) şi Media Art Festival, Arad. De asemenea, scurtmetrajul experimental pe care l-a coregizat, Fata care mănâncă pizza a fost proiectat la NeXT Bucureşti, FfeST Cluj, Media Art Festival Arad.

În 2020, a lansat un al doilea lungmetraj, Toni & prietenii săi, cu premiera mondială la Varşovia.

Cursuri practice şi seminarii predate:

Istoria filmului universal

Istoria filmului românesc contemporan

Scenaristică

Critică şi analiză de film

Teoria filmului

Publicistică cinematografică

Şcoli de film (cinema est-european)

Elaborarea lucrării de diplomă

Filmul de non ficţiune

Asist. univ. Mihai Dragolea

Mihai Dragolea

Asist. Univ.

mihai.dragolea@ubbcluj.ro

 

Mihai Gavril Dragolea este specializat în filmul documentar. A realizat documentare de scurt, mediu și lung metraj care au fost difuzate la unele dintre cele mai importante festivaluri din Europa (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF). Documentarele sale se concentrează pe lumea marginalilor și a celor care nu sunt reprezentați în mass-media, încercând să aducă spectatorului o versiune nouă asupra realității.

Dorința de a-și perfecționa practica în filmul documentar l-a determinat pe Mihai să înceapă o cercetare teoretică care a luat forma lucrării de doctorat, cu titlul Reprezentări ale marginalului în documentarul observațional românesc. În această lucrare explorează și definește mecanismele prin care documentarul observațional reușește să angajeze activ privitorul în arcul narativ reprezentat.

Practica sa artistică vizează moduri de expresie observaționale, folosirea acestora pentru a genera empatie între privitor și actorii sociali de pe ecran, printr-o implicare directă a audienței în film. Momentan dezvoltă proiecte și lucrează în domeniile de cinematografie și jurnalism independent, unul dintre aceste proiecte fiind concentrat pe pandemia de COVID-19, o serie web numită #EuRoPandemic difuzată pe platforma de jurnalism independent dela0.ro.

Printre filmele sale se numără: Roboțelul de Aur (2015), produs de Vagabond Film; PhoeniXXX (2017), produs de Vagabond Film; O lună din viața lor(2017), produs de dela0.ro și Totul pentru Riana(2020), produs de Vagabond Film și deFilm.

Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care: Festivalul Internațional de Film Astra Sibiu, Festivalul internațional de film documentar Jihlava (2017),Festivalul internațional de film documentar Beldocs, Belgrad(2018), Festivalul internațional de film Parnu, Riga(2018), Film difuzat în cadrul conferinței internaționale pentru drepturile femeilor CREA, Kathmandu(2019), TIFF, Cluj Napoca(2018), One World Romania selecția Kine Dok, București(2016), Festivalul de film al producătorilor independenți, București(2016).

 

Predă cursuri practice și seminarii:

Imagine de film și TV,

Teoria și practica mass media,

Producție audio-vizuală: Film publicitar,

Producţie audiovizuală: Filmul documentar

 

Link site: www.mihaigavrildragolea.com

Cadre didactice asociate

Radu Jude


Radu Jude

Regizor

Cadru didactic asociat

 

Radu Jude s-a născut In București, în 1977. În 2003 a absolvit Universitatea Media – Secția Regie Film. A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum Amen, în regia lui Costa Gavras sau Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care Corp la corp (2003), Marea Neagră (2004), Lampa cu căciulă (2006) – cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câștigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracovia, Almeria, Valencia, Uppsala si selecționat, printre altele, la Toronto, Telluride, New Directors/NewFilms, Tampere, Rotterdam, Huesca, Dimineața (2007), Alexandra (2007) – selecționat în peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen (unde a obținut Marele Premiu). Radu a regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.

 

Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul lui în lungmetraj. Filmul a obținut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival și Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selectionat In ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.Toată lumea din familia noastră (2012) a primit premiul „Heart of Sarajevo” și„Bayard d’Or” în Namur, printre alte premii. Filmul său larg apreciat de critică și de public, Aferim! (2015) a fost prezentat la ediția cu numărul 65 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a câștigat Ursul de argint pentru cea mai bună regie. Filmul său, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc a obținut premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, în 2021.

Adrian Sitaru


Adrian Sitaru

Conf. asociat

adrian.sitaru@ubbcluj.ro

 

Adrian Sitaru este regizor, scenarist, producător şi actor.

Filmul său de scurt metraj Valuri (2007) a câștigat Leopardul de de Aur la festivalul de film de la Loacarno și alte 27 de premii internaționale.

Adrian Sitaru a realizat primul său lungmetraj în 2008, Pescuit sportiv, care a fost selectat  în peste 70 de festivaluri printre care Venice Days, Toronto, BFI, câștigând 10 premii internaționale. Filmul a fost distribuit în 12 ţări.

Scurtmetrajul Coliviaa primit 27 de premii internaționale printre care DAAD grant la festivalul de la Berlin și certificat de excelență BAFTA/LA.

Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011) al doilea său lungmetraj, a câștigat două premii  Leopardul de aur la Locarno pentru cel mai bun actor și cel mai bun regizor și alte 5 premii internaționale, fiind selecționat în peste 70 de festivaluri.

În 2012  realizează al treilea lungmetraj, Domestic, selecționat în competiția oficială a festivalului de la Mar del Plata.

În anul 2014, Adrian Sitaru adaugă trei scurtmetraje la filmografia sa:Artă (selecționat la festivalul de film de la Veneţia), Excursie (premiul „Arte” la Hamburg) și Counterpart, primul film în limba engleză care a avut premiera la Clermont-Ferrand.

Al patrulea lungmetraj, Ilegitim, a avut premiera în secțiunea Forum a festivalului de la Berlin în 2016 și a câștigat premiul C.I.C.A.E. şi alte 9 premii internaționale. A fost distribuit în Franța, Polonia și Grecia.

Lungmetrajul Fixeur, a avut premiera la Toronto tot în 2016 și a fost selecționat la Tokyo I.F.F. În competiția oficială. Fixeur a fost propunerea oficială a României pentru premiile Oscar în 2017.

A colaborat cu Teatrul Maghiar de Stat Clujpentru piesa Ilegitim, inspirată din filmul său. A colaborat cu regizorul Costa Gavras la realizarea filmului Amen (2002).

Predă regie de film şi actorie

Alexandru Sterian


Alexandru Sterian

Conf. Univ. Dr.

alexandru.sterian@ubbcluj.ro

 

Alexandru Sterian este specializat în imaginea de film si TV, imagine digitală, producție de film și post-producție. Membru UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), președinte al Romanian Society of Cinematographers (www.rscine.ro) și membru IMAGO (www.imago.org)

Doctorat în Cinematografie si Media obținut la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București în 2012 cu tema “Influențele noilor media în estetica filmului de ficțiune”.

Din 2018 este Conducător de Doctorat în cadrul Școlii Doctorale a UNATC IL Caragiale și membru în CSUD-UNATC

Cercetează în domeniile esteticii noilor media și influența acestora în filmul de ficțiune actual.

Este autorul unor cărți precum: Imagine Digitală, București, Editura UNATC, 2017; Compoziția Cinematografică, Mișcarea, București, Editura UNATC, 2017; Influențele noilor media în estetica filmului de ficțiune, București, Editura UNATC, 2016. Capitolul: Blair Witch Project and The Mockumentary Approach în volumul colectiv: Magic and Witchcraft, Historical, Anthropological and Artistic  Perspectives, Editura Mega Cluj-Napoca 2020

Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care: Cannes, Locarno, Berlin, Cottbus, Sarajevo, Clermont Ferrand, TIFF, Florida, Dakino, CineMaIubit, Costinești.

A colaborat ca director de imagine la mai mult de 30 de filme de ficțiune, producții Românești și internaționale. Ca președinte al Romanian Society of Cinematographers a organizat peste 12 ediții de RSC Masterclass cu invitați Directori de Imagine de renume mondial și producători de aparatură din domeniul filmului precum următorii: Christian Berger AAC, Javier Aguirresarobe ASC, James Chressanthis ASC, Frederic Goodich ASC, Manuel Alberto Claro DFF, și alții.

 

Cursuri predate:

-Utilizarea echipamentelor audio-vizuale

-Teoria Imaginii de Film

-Optica și Aparatura de Filmare

-Iluminare și Exponometrie

 

Links:

www.alexsterian.com

vimeo.com/alexsterian

Ana Grgić

Ana Grgić

Conf. asociat

ana.grgic@ubbcluj.ro

 

Ana Grgić este profesoară şi cercetătoare în domeniul studiilor de film şi specialistă în industria de film.

În 2016, a obţinut doctoratul în studii de film la Universitatea din St. Andrews, Scoția (Marea Britanie) cu o teză despre cultura vizuală, memoria culturală și cinematografia timpurie din Balcani. Diplomă de master în studii de film și audiovizuale la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris obţinută în 2011, cu o disertație despre teoria restaurării filmului și arhive.

Cercetează în domeniile cinematografiei din Europa de Est și Balcani, istoria filmului, cultura vizuală și arhivele de film. A fost co-președintă a Grupului de cercetare științifică dedicată Europei Centrale / de Est / de Sud din cadrul SCMS (Society for Cinema and Media Studies) în perioada 2016-2019. În prezent, este editor asociat al revistei Studies in World Cinema: A Critical Journal (publicată de BRILL).

Publicaţiile sale includ:

 

  • MonografiaThe Imaginary of the Balkans: Visual Culture, Modernity and Early Cinema, Amsterdam: Amsterdam University Press, în curs de publicare.
  • Volum colectiv editat împreună cu Lydia Papadimitriou, Contemporary Balkan Cinema: Transnational Exchanges and Global Circuits, Edinburgh: Edinburgh University Press, Nov 2020.
  • ‘“Regions of unthought” – The Danger and the Freedom of Film Archiving and (Trans) national Film Heritage in the Balkans’.Studies in Eastern European Cinema,11:2, pp. 119-139, 2020.
  • Coordonatoare împreună cu Adelheid Heftberger a numărului special,Women Cutting Movies: Editors from East and Central Europe, Film, Media and Digital Cultures in Central and Eastern Europe No 7, 2018.
  • ‘Deviating memories: Armando Lulaj’s seriously playful excursions into Albania’s history’.“Images” The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, 23:32, pp. 49-56, 2018.
  • ‘Laughter and Tragedy of the Absurd: Identifying common characteristics of Balkan comedies under state socialism’.Contemporary Southeastern Europe: An Interdisciplinary Journal on Southeastern Europe, 4:2, pp. 47- 66, 2018.
  • ‘Re-discovering nationalism in the Balkans: the early moving image in contemporary memorial spaces’.Studies in Eastern European Cinema, 7:3, pp. 240-257, 2016.
  • Coordonatoare împreună cu Ridvan Peshkopia şi Lars Kristensen, ‘Special Issue 16: Albanian Cinema’, Kinokultura, March 2016.
  • ‘Archival Film Festivals as Sites of Memory’ înThe Film Festival Yearbook 5: Archival Film Festivals. Volumcoordonat de Alex Marlow-Mann.St Andrews: St Andrews Publishing House, pp. 55-66, 2013.

 

Proiectele sale actuale de cercetare includ: „Globalizarea Malaeziei: traficul trans-asiatic în secolul XXI” cu Emma Baulch, Andrew Ng și Ting Fai Yu și „Hrană, reprezentare și migrație” cu Johan Höglund șiVanessa Lee.

Ana Grgić lucrează de asemenea în industria cinematografică la nivel internațional. A contribuit la realizarea efectelor vizuale la mai multe lungmetraje și producții TV, cum ar fi Bohemian Rhapsody (2018, regia Bryan Singer, UK/USA, Fox Productions), Rome: Season II (2007, HBO), American Assassin (2017, regia Michael Cuesta, USA, CBS), The Hurricane Heist (2018, regia Rob Cohen, UK/USA), The Nutcracker in 3D (2012, regia Andrei Konchalovsky, UK/Hungary). În cadrul companiei Moving Picture a lucrat la efectele vizuale ale filmelor: Sweeney Todd, The Demon Barber from Fleet Street, The Chronicles of Narnia, 10,000 BCşiFred Clause.

În prezent predă cursuri de pre-producţie de film şi producție audiovizuală: filmul publicitar.

 

Profil profesional:

https://ubbcluj.academia.edu/AnaGrgic

https://www.linkedin.com/in/anagrgic/

https://www.imdb.com/name/nm4141776/

Adelina Laura Bulibașa,


Adelina Laura Bulibașa,

Drd. Lect. specialist

adelina.bulibasa@ubbcluj.ro

Adelina Laura Bulibașa este artist multimedia, specializată pe arta digitală, cu experiență în următoarele domenii: new media arts, regie de film, producție de film, fotografie și teatru. De asemenea, manifestă o deschidere spre diverse domenii precum robotică, human-computer interaction și light-art.

Și-a obținut diploma de master în Multimedia Interactivă la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și licența în Fotografie-Video-Procesarea computerizată a imaginii la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. În prezent studiază, sub coordonarea Conf. Univ. Dr. Rodica Mocan, pentru a-și obține doctoratul științific în sfera artelor new media.

Proiectele sale din domeniul artei digitale/multimedia au fost expuse în festivaluri naționale și internaționale precum Electric Castle (New Media Castle), CreArt, Cluj Never Sleeps, Amural, RADAR, eXplore Festival, +/- International, MAFA. Adelina Bulibașa a lucrat ca asistent de regie la lungmetrajul Bodrog, care a participat în competiția internațională a festivalului de film Dracula și ca regizor și co-producător la scurtmetrajul Libelula, care a câștigat Best Short Film Award la festivalul altcineAction din Grecia, premiul de debut la festivalul Ceau, Cinema!, participând de asemenea și la festival precum Fear No Film din Utah, SUA, fArad, Cluj International Short Film Festival, etc.

Adelina predă în cadrul programelor de master Digital Interactive Arts (DIA) și Documentary Filmmaking (DFM) următoarele cursuri: proiect creativ transmedia, tehnologii digitale în artă, filmul interactiv și documentarul new-media.

Andrei Dăscălescu


Andrei Dăscălescu

Lect. asociat

andrei.dascalescu@ubbcluj.ro

 

Andrei Dăscălescu e regizor de film documentar, producător și monteur.

A absolvit în 2008 Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Facultatea de Film, specializarea Multimedia, Sunet, Montaj. Încă din timpul facultății, a lucrat ca Studio Manager la BBC World Service România și ca asistent de montaj al faimosului Walter Murch, la filmul Youth Without Youth, regizat de Francis Ford Coppola.

Imediat după terminarea facultății, Andrei a debutat în filmul documentar cu lung-metrajul Constantin și Elena, care a obținut Premiul First Appearance la IDFA în 2008, precum și Premiul de Debut la TIFF și Mențiunea Specială a Juriului la Sarajevo Film Festival, în 2009.

Al doilea lung-metraj documentar, Planeta Petrila, a avut 4 nominalizări la Premiile Gopo și a câștigat Premiul pentru cel mai bun Film Documentar, precum și Premiul Publicului la TIFF, în 2017.

Al treilea lung-metraj, Holy Father, a obținut Premiul Special al Juriului la Sarajevo și Premiul Publicului la Astra Film Festival, în 2020.

Andrei a înființat propria companie de producție, Filmlab, în 2007 și a fost inițiatorul și principalul organizator al festivalului Filmul de Piatra (12 ediții). În 2017, a publicat albumul foto Planeta Petrila.

 

Eugen Kelemen


Eugen Kelemen

Lect. Specialist

 

 

Eugen Kelemen s-a specializat în Arta Montajului de Film la Universitatea de Teatru și Flim I.L.Caragiale, Facultatea de Film.

Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care: Locarno FF, Trieste FF, Thessaloniki FF, Tallinn Black Nights IFF,TIFF și multe altele.

Eugen Kelemen a montat scurtmetrajul SUPERMAN, SPIDERMAN SAU BATMAN în regia lui Tudor Giurgiu, câștigător al CELUI MAI BUN SCURTMETRAJ EUROPEAN în cadrul European Film Academy.

Din 2013 este monteurul celui mai apreciat serial din Romania: UMBRE, produs de HBO EUROPE.

Din 2017 a fondat boutique-ul de creație HARDCUT, specializat în trailere și afișe de film.

Cursuri predate: Fundamentele Montajului de Film si Televiziune.

Link iMDB

Raul Ștef

Raul Ștef
Lect. asociat

 

Raul Ștef este fotojurnalist, videograf și editor pentru agențiile de presă Mediafax și Inquam Photos, specializat în fotografie documentară, interesat de documentarea temelor majore de interes social și de istoria recentă.
A absolvit un masterat în Fotografie documentară și fotojurnalism la University of the Arts London (2010) ca bursier al Rațiu Family Charitable Foundation cu un eseu despre migrație. Licențiat în Jurnalism (2005) și Sociologie (2008), a urmat și un masterat în Managementul conflictelor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea Babeș-Bolyai.
A realizat proiecte documentare cu granturi de la Rațiu Family Charitable Foundation, Institutul Cultural Român Londra, The European Cultural Foundation, Altemus International, Agenția de fotografie VII. A publicat fotografii în majoritatea publicațiilor românești și în mass-media internațională.
Fotografiile sale au fost publicate în cartea On the Traces of Socialism in Serbia, Belgrad: Konrad Adenauer Stiftung, 2020.
A publicat cartea Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României, București: Editura Humanitas, 2014.
Expoziții de fotografie
Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi (2016)
De la Est la Vest: un portret al diasporei românești, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2012)
From East to West: A Romanian Portrait, proiect realizat în cadrul bursei ICR “Attic Arts” (2010-2011), Institutul Cultural Român Londra
24h/24h, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2007)
Good-bye, Romania!, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2006)
Europe in 2004: Democracy and Human Rights, Varșovia, Polonia (2004)
Predă Fotografie (curs teoretic și practic)
www.raulstef.com

Cristina Pop-Tiron

Cristina Pop-Tiron,

Lect. spec. drd.

cristina.pop-tiron@ubbcluj.ro

 

Cristina Pop-Tiron este specializată în arta digitală interactivă, arta performativă interactivă și producție de artă digitală interactivă (instalații artistice, lucrări interactive performative).

Dezvoltă studiile de doctorat în Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea Babeș-Bolyai cu tema spectatorialitate interactivă și intermedialitate în Performance Art-ul digital interactiv.

Cercetează în domeniile artei performative, a spectatorialității, a lucrărilor artistice interactive (performance art și instalații artistice). Practica sa artistică și expertiza sa tehnică vizează crearea de instalații artistice interactive, lucrări de performance art digital interactiv și proiecte curatoriale de artă New Media. Printe proiectele sale se numără și producția festivalurilor de film și artă New Media.

Printre publicațiile sale se numără: “Aurora – Connecting Senses: A proposal for a representation of an interactive art installation”, Nordlit journal, special volume Conceptualizing the North, co-autor Signe Kjaer Jensen, în print 2020.

Lucrările sale artistice au participat la festivaluri internaționale printre care:

HÄMEENLINNA STREET AR(T) festival, Hämeenlinna, Finlanda; European Researcher’s Night, Växjö, Suedia; Lights On Festival, Cluj Never Sleeps Festival, Cluj-Napoca, Romania.

A participat la realizarea a numeroase festivaluri, evenimente și expoziții printre care New Media Castle, 2019, Cluj-Napoca; Festivalul  Internațional de Film Transilvania, 2016-prezent, Cluj-Napoca; Binary Worlds Colliding, 2019, Cluj-Napoca.

 

Cursuri predate:

Masterat

Proiect Creativ de Artă Interactivă (semestrul 1, 2019, 2020)

Proiect Creativ pentru Arte Vizuale (semestrul  2, 2020, 2021)

Managementul producției de proiecte (semestrul  2, 2020)

Managementul producției și legislația audiovizuală (semestrul 2, 2021)

Lectură dirijată și scrierea disertației (semestrul  2, 2020)

Etică academică și scrierea disertației (semestrul 2, 2021)

 

Licență

Fotografie (semestrul  2, 2020)

Fotoprocese (semestrul 1, 2017, 2019, 2020)

 

Link către CV

https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:3c6e8616-49ac-4585-9373-650fc4a2b995

Ioana Lascăr

IOANA LASCĂR

Lect. Spec.

ioana.lascar@ubbcluj.ro

 

Ioana Lascăr este producătoare de film asociată companiei de productie cinematografică deFilm www.defilm.ro, absolventă a Facultătii de Teatru si Film, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca si a UNATC I.L. Caragiale, Bucuresti.

Doctorandă a Scolii Doctorale de Teatru si Film, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca,cu lucrarea Conventii nonfictionale si marketing creativ in productia cinematografică.

Dezvoltă proiecte şi lucrează în domeniul productiei cinematografice, respectiv realizează lungmetraje, documentare, scurtmetraje si animatii cu fonduri de productie si dezvoltare obtinute de la institutii precum Centrul National al Cinematografiei din Romania, Televiziunea Romană, Europa Creativa – MEDIA sau Eurimages – Fondul cultural al Consiliului Europei.

In calitate de producător, producător delegat sau producător executiv, portofoliul său include peste 20 de productii cinematografice, nationale sau co-productii internationale, precum lungmetrajul Marita de Cristi Iftime, lungmetrajul Povestea unui pierde-vară de Paul Negoescu, scurtmetrajul Haine Negre de Octav Chelaru, animatia Cel mai bun client de Serghei Chiviriga, documentarul Copii pierduti pe plajă de Alina Manolache.

Filmele sale au fost selectate in festivaluri internaționale precum Karlovy-Vary, Locarno, San Sebastian, Varsovia, Tallin Black Nights, TIFF.

Este Alumna programelor EAVE Marketing Workshop, APostLab, CEE Animation Workshop, Transilvania Talent Lab. A obtinut de două ori premiul Cea mai buna productie intr-un film romanesc, in cadrul festivalului Cinemaiubit 2014, respectiv 2015.

 

Cursuri predate: Preproductie de film, Managementul productie de film, Marketing si management in audiovizual, Etica si legislatie in audiovizual.

 

https://www.imdb.com/name/nm5991162/

Oana Ivan


Oana Ivan

Lect. univ. Dr.

 

 

 

Oana Ivan este antropolog specializat in antropologie vizuala si antropologia mediului. De asemenea, este regizor si producator de filme documentare antropologice centrate cu precadere pe schimbarile comunitare din spatiul rural romanesc.

Doctoratul in antropologie obtinut in co-tutela (University of Kent, U.K.- Universitatea Babes-Bolyai) analizeaza schimbarile culturale survenite intr-un sat pescaresc din Rezervatia UNESCO Delta Dunarii, datorate turismului si politicilor de mediu.

Dupa 7 ani de cercetare de teren si filmari, Oana Ivan a realizat documentarul anthropologic despre viata pescarilor din Delta Dunarii “Vieti intre ape” care a participat la festivaluri internationale de film si la numeroase conferinte sau seminarii academice din Europa si SUA.

Cursuri predate:

  1. Antropologie si vizual
  2. Documentarul stiintific si de aventura
  3. Antropologie vizuala si documentarul socio-antropologic

Link: https://oanaivan.crevado.com/

 

Oana Ivan este colaborator al National Geographic Romania si World Bank.

 

Ioana Mischie

 

 

Ioana Mischie este cineastă de origine română (scenarist/regizor), artist și futurist transmedia, multi-premiată pentru film, VR și pentru concepte inovatoare.

Absolventă a studiilor de licență și masterat din cadrul UNATC,  în anul 2018 a fost selectată ca bursieră Fulbright în cadrul USC – School of Cinematic Arts, din Los Angeles, California pentru a cerceta transmedia storytelling, realitate virtuală și realitate mixtă în vederea finalizării lucrării doctorale, pentru care a obținut calificativul Summa cum laude.

Proiectele sale cinematografice au călătorit la peste 100 de festivaluri la nivel mondial (Palm Springs ISFF, IFF Hamptons, IFF, Thessaloniki IFF, Beijing ISFVF). Scenariile au fost selectate în programe internaționale precum Berlinale Talents – Script Station, Sundance Workshop – Capalbio, Cannes International Screenwriters Pavilion. A fost selectată să dezvolte proiecte interactive transdisciplinare în cadrul MIT Hacking Arts, SXSW VR Hackathon, I_Doc, The Steamer Salon, Cross Video Days și în anul 2018 a fost selectată în cadrul Forward Slash Story, rezidență artistică organizată de Columbia University.

A colaborat cu succes în calitate de scenarist/ regizor cu Channel 4 în Marea Britanie (pentru două seriale de documentar online cu un număr record de vizionări în UK). Dintre proiectele cinematografice recente, a scris și a regizat “237 de ani”, un scurt-metraj produs de ”Legende Films”  – casă de producție de origine franceză premiată cu Oscar.

Cel mai recent scurt-metraj, „Cumulonimbus” a fost premiat la festivaluri internaționale și a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru Cel mai bun scurt-metraj. Ulterior, a fost selectat de Gus Van Sant ca finalist în cadrul competiției Coppola Shorts, din 1000 de înscrieri.

Din portofoliul artistic fac parte și proiecte de realitate virtuală (The Wetland), proiecte de poezie participativă (Idonee), instalații transmedia (Texts are made by those who read them).

A inițiat și coordonat numeroase programe educaționale care încurajează tinerii regizori și scenariști români să-și construiască propria semnătură cinematografică și să fie mult mai bine integrați în industrie : MIDPOINT Intensive (șase ediții), Cine-ritm (trei ediții), National Screenwriting Alumni Pitch (o ediție). A fost speaker internațional la festivaluri precum Cannes, TIFF sau Festival of the New.

Este co-fondator și vizionar Storyscapes, un ONG care se axează pe transmedia storytelling, inițiat în 2012 în România. Începând cu anul 2015, a coordonat programele din cadrul CINETic: a creat strategii pentru dezvoltarea centrului și a inițiat prima ediție a programelor internaționale Romanian VR Days in Cannes 2017 și LdaVi Eastern European VR Worldbuilding Hub. În prezent, își dezvoltă propriile proiecte axate pe inovație audio-vizuală și predă cursuri transmedia în cadrul UNATC și UBB.

Printre francizele transmedia originale lansate recent se numără Government of Children și Tangible Utopias. Imaginând lumea ca un loc de joacă neo-creativ, ea crede că povestitorii sunt “arhitecți ai viitorului” (Buckminster Fuller).

Klaus Obermaier


Klaus Obermaier

Cadru didactic asociat

klaus.obermaier@ubbcluj.ro

 

Klaus Obermaiereste artist media, regizor, coregraf și compozitor.

Klaus Obermaier este autorul unor lucrări inovatoare utilizând noile media în domeniul artelor performative, a muzicii și a instalațiilor, acesteafiind larg apreciate de critici și de public.

Spectacolele și lucrările sale de artă multimedia sunt prezentate la festivaluri și teatre din Europa, Asia, America de Nord și de Sud și Australia. Multe dintre proiectele sale, cum ar fi D.A.V.E, Apparition, Le Sacre Du Printemps, Dancing House și Ego, sunt considerate definitorii pentru dezvoltarea unor noi forme artistice care presupun interacțiunea umană cu sistemele digitale.

Obermaier este cadru didactic asociatla Universitatea IUAV din Veneția, Italia și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, unde predă arte vizuale interactive și performance interactiv.A predat compozițiaca lectorla Universitatea Webster din Viena și a susținut cursuri de coregrafie și de new media la Accademia Nazionale di Danza di Roma. Din 2016 până în 2018 a fost co-director al Master of Advanced Interaction la IAAC (Institutul pentru arhitectură avansată din Catalonia), în Barcelona, Spania. Susține cu regularitate conferințe și prezentări publice.

Klaus Obermaier trăiește și lucrează la Viena și Barcelona.

 

http://www.exile.at/

John Appel

John Appel

Cadru didactic asociat

johannes.appel@ubbcluj.ro

 

 

John Appel este un realizator olandez de filme documentare.

Appel a absolvit Academia Olandeză de Film și Televiziune în 1987. A realizat primul documentar de lung metraj în 1993, Johnny Meijer, un portret al unui virtuoz al acordeonului aflat la sfârșitul carierei. Afirmarea sa a venit odată cu André Hazes – She Believes in Me, film ce a câștigat Premiul Joris Ivens pentru cel mai bun documentar de lung metraj la IDFA 1999, devenind un film de mare succes în cinematografele din Olanda. Filmul său cu tentă autobiografică, The Player (2009), despre dependența tatălui său de jocurile de noroc, a fost încununat cu distincția cel mai bun film documentar olandez la IDFA. Filmul său Wrong Time Wrong Place a deschis IDFA 2012.

Appel este un participant constant în programele de mentorat și ateliere în cadrul Binger Doc Lab, Film Academy, IDFA și Greenhouse Development Program. A lucrat de asemenea în calitate de cameraman pentru un număr de filme.

https://www.johnappel.nl/

Francisc Koós

Francisc Koós

Inginer de sunet, specialist 

francisc.koos@ubbcluj.ro

 

Francisc Koos are două specializări: în domeniul electronicii și în sunetul de film. Este specialist în domeniul măsurării microfoanelor și a echipamentelor electronice legate de postproducția de sunet.

Este creatorul primului sintetizator de efecte sonore tip Moog din România, aparatură cu care s-au realizat efectele sonore la mai mult de 30 filme de lung metraj și de animație (Nemuritorii, regia Sergiu Nicolaescu; Elixirul tinereții, regia Iosif Naghi; Hyperion, regia Mircea Veroiu, Comedie fantastică, regia Ion Popescu Gopo, etc.)

A participat, în calitate de titular sau colaborator, la realizarea coloanei sonore la mai mult de 100 de filme de lung metraj, de animație și utilitare (Prin cenușa imperiului, regia Andrei Blaier; Pintea, regia Mircea Moldovan; Oaspeți de seară, regia Gheorghe Turcu; Regăsire, regia Traian Roman, etc).

Cercetările și publicațiile în domeniul filmului au vizat tehnicile de înregistrare pe teren și analiza și sinteza sunetelor instrumentelor muzicale.

 

Curs predat: Bazele sunetului de film și TV

Cercetători

[:en]

DEPARTMENT DIRECTOR

Daniel Iftene PhD Assistant Professor

Daniel Iftene, PhD

Assistant Professor

daniel.iftene@ubbcluj.ro

 

Daniel Iftene specializes in journalism, focusing on cultural reporting and criticism.

 

He completed his PhD in Theatre and Performing Arts at Babeș-Bolyai University in 2015,researching the film productions made by Romanian theatre directors and the theatre productions realized by film directors in Romania between 1900 to 1989.

His research is focused on film history and theory, narrative structures and creative writing for audiovisual productions. In the past years, his film reviews and essays appeared in well-known Romanian cultural periodicals. His projects include film literacy workshops organized for various film festivals and cultural organizations, targeting the young audience.

His publications include: “Sexual monstrosity in contemporary cult TV series: the case of the American Horror Story”,Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, 2016;  “Imposing Audience Dictatorship on Romanian Filmmakers in the pre-Ceausescu Era”, Cluj-Napoca: Eikon,  2014; “Theatrical Influences In the Early Romanian Narrative Cinema”, Cluj-Napoca: Eikon,2012;“Portraits of the Young in the New Romanian Cinema (2000-2011)”,Proceedings of The Digital Generation: Self-Representation, Urban Mythology and Cultural Practices, Cluj-Napoca: Eikon,, 2011, etc.

 

He teaches courses on:

Film and Television History

Film Journalism and Criticism

 

He teaches seminars on:

World Film History

Romanian Film History

Film Theory

Film Aesthetics

Film Analysis and Criticism

Creative Writing for Audiovisual Media

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DIftene

TEACHING STAFF

Professor Rodica Mocan. Ph. D.


Rodica Mocan , Ph. D.

Professor

 

rodica.mocan@ubbcluj.ro

 

Rodica Mocan is Associate Professor at the Department of Cinema and Media and Associate Dean of the Faculty of Theater and Television.

She earned a PhD in Sociology, with a theme related to the impact of technology on education, and a PhD in Theater and Performing Arts, with a research on interactive digital performance.

Her research focuses on the impact of digital technology on different aspects of life, particularly the relationship between reality and digital interactive arts. She specializes in digital media practice and researches emerging artistic genres such as interactive documentary and intermedia performance.

Her publications include: eLearning – A Sociological Perspective (Cluj-Napoca, Risoprint, 2007), Emerging Media Genres – New Media Documentary(Cluj-Napoca, Risoprint, 2013) and Critical Paradigms in Interactive Digital Performance (Cluj-Napoca, Cluj University Press, 2017).

 

She teaches courses on:

eLearning,

Multimedia în performance,

Cinematic Sociology,

New Media Documentary

Professor Marius Șopterean

Marius Șopterean, PhD

Professor

m_d_sopterean@yahoo.com

 

Marius Șopterean specializes in theatre and film directing (fiction and documentary).

He received his Ph.D in aesthetics and history of film in 2002at The National University of Theatre and Film “I.L.Caragiale”, Bucharest, with a thesis entitled Tradition and Modernity in cinema of Krzysztof Kieslowski.

His artistic work and research are focused on the art of film directing, film history, film styles, documentary film.

He is the author of the book Utopia and Film (Bucharest:UCIN Press, 2008). His publications include over 120 articles published at the rubric “1001 Nights and Film” in Tribuna journal (Cluj-Napoca) 2005-2010.

His films have been presented in festivals such as Montpellier, Berlin, Toulouse, NewBrandenburg, Malecorto etc.  He won prizes: UCIN prize for the best short film, UCIN prize for the best film book. He is the director of TV productions broadcasted by TVR 1: Imposibile Iubiri [Impossible loves](fiction),2005; Pasărea de foc [The bird of fire] (documentary), 2000. In theatre, he directed: Cristofor Columb at the National Theatre, Cluj-Napoca, 1992.

He teaches courses on:

Film directing

History of film

Film Styles

Documentary film

Dramaturgy

Film acting

Professor Ioan Pop-Curşeu

Ioan Pop-Curşeu

Professor

ioan.pop-curseu@ubbcluj.ro, ioancurseu@yahoo.com

 

Ioan Pop-Curşeu is Professor at the Faculty of Theatre and Film, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca.

He obtained his first PhD at the University of Geneva in 2007 (De l’homme hyperbolique au texte impossible: théâtralité, theatre(s), ébauches de pièces chez Baudelaire), and the second at the Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca in 2011 (Magic and Witchcraft in Romanian Culture). In 2015, he defended his habilitation dissertation at Babeş-Bolyai University and in 2016 he became a member of Academia Europaea, section: Film, Media and Visual Studies.

His research interests are in film aesthetics, art criticism and image theory, nineteenth-century literature and culture, as well as anthropological aspects of magic and witchcraft.

He is the author of several books: Nu ştie stânga ce face dreapta. Două eseuri despre şovăielile gândirii critice (2004), Baudelaire, la plural (2008), Vasile Bologa (1859-1944), studiu monografic (2010), Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi (2013), Manual de estetică (2014), Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală (2020, in collaboration with Stefana Pop-Curșeu). He wrote many articles, especially in the field of cinematographic studies, but also in literary criticism and anthropology.

He translated various volumes from French to Romanian and from Romanian to French, he took part in several research projects and he edited some scientific publications. He is the editor of the Cinemag series (Tact Publishing House) and of the CineMedia handbook series (Presa Universitară Clujeană). From 2013, he is the president of the Jury of the ClujShorts International Short Film Festival.

 

He teaches courses on:

Film Aesthetics

Theatre Aesthetics

Film genres: Horror and Fantasy

Chromatics: Anthropology, Aesthetics, Cinema

 

Links to academic profiles:

https://scholar.google.com/citations?hl=ro&user=sUi0StkAAAAJ

https://ubbcluj.academia.edu/IoanPopCur%C5%9Feu

Professor Doru Pop

Doru Pop, PhD

Professor

doru.pop@ubbcluj.ro

 

Doru Pop is Full professor at the Faculty of Theater and Film, Babeș-Bolyai University in Cluj.

He recived his Master’s Degree in Journalism and Communication from Chapel Hill University, North Carolina, in 2002, and a Doctorate in Philosophy from the Babeș-Bolyai University in 2003, with a thesis on the philosophy of visual culture. He was a Fulbright and Ron Brown scholarship student in 1995-96 and 2000-2002. He has taught a course on Romanian film at Bard College, New York in 2012. He was visiting professor at Columbus State University, Georgia in 2017.

Among his recent books are: The Age of Promiscuity. Narrative and Mythological Meme Mutations in Contemporary Cinema and Popular Culture (Lexington Books, 2018)șiRomanian New Wave Cinema. An Introduction (McFarland, 2014).

He teaches courses on:

Communication Theory

Visual Culture

Introduction to the Theory and Practice of Mass-media

Mass-media and Politics

Associate Professor Constantin Pârvulescu


Constantin Parvulescu 

Associate Professor

Faculty of Theatre and Film 

constantin.parvulescu@ubbcluj.ro

 

Constantin Parvulescu  specializes in film and media studies. He completed his PhD at University of Minnesota with a thesis on the aesthetic discourse of interwar anarchism. 

 

Constantin studies the relationship between audiovisual texts and politics, history and economic issues as well as film financing and its online distribution. 

 

His publications include the monograph Orphans of the East: Postwar Eastern European Cinema and the Revolutionary Subject (Indiana University Press, 2015); the collections Global Finance on Screen: From Wall Street to Side Street (Routledge, 2017) and A Companion to the Historical Film (Wiley, 2013/ 2015, with Robert Rosenstone). He co-edited special issues of the journals Studies in European Cinema și Studies in Eastern European Cinema in 2018. Among his most recent articles are: “Beyond Postsocialist and Small: Recent Film Production Practices and State Support for Cinema in Czechia and Romania.” Studies in European Cinema (2020): 1-18 (with Jan Hanzlík); “Specters of Europe and Anti-communist Visual Rhetoric in the Romanian Film of the Early 1990s.” In Oxford Handbook of Communist Visual Cultures. Ed Aga Skrodzka et al. Oxford University Press, 2020, 345- 365 (cu Claudiu Turcuș); and “The Political and Economic Intervention of Nonfiction Money Literacy Film in the post-2008 Era.” Canadian Journal of Film Studies, 30.1 (Spring 2021).

Link: https://ubbcluj.academia.edu/ConstantinParvulescu

Associate Professor Claudiu Turcuș


Conf. Univ. Dr. Habil. Claudiu Turcuș

claudiu.turcus@ubbcluj.ro

 

Claudiu Turcuș is Associate Professor of Literary and Film studies and Vice-Dean of Research and Academic Infrastructure at Faculty of Theatre and Film. He obtained his PhD in Humanities (2011) at Babeș-Bolyai University after a fellowship research at Bard College, New York. His research interests are focused on East-Central European Literature, Cinema and Criticism. He published widely on topics such as the cultural memory of Socialism, the representation of Post-communist transition, intellectual history, or the ideology of New Romanian Cinema.His book,Norman Manea. Aesthetics as East Ethics (Frakfurt-New York: Peter Lang, 2016) is the very first monograph about life and oeuvre of this important Romanian-American writer, proposed twice for Nobel Prize. He co-authored (with Constantin Parvulescu) the chapter “Specters of Europe and Anti-communist Visual Rhetoric in the Romanian Film of the Early 1990s”, in Aga Skrodzka, Xiaoning Lu, and Katarzyna Marciniak, The Oxford Handbook of Communist Visual Cultures (Oxford University Press, 2019).

 

He teaches two courses:

  • Contemporary Critical Paradigms (MA programs: Performative Arts and Film; Documentary Filmmaking)
  • Academic Writing (Theatre and Film Doctoral School, BBU)
Associate Professor Dan Curean


Dan Curean, PhD

Associate Professor

dan.curean@ubbcluj.ro

dancurean@yahoo.fr

 

Dan Curean specializes in Film and Television Cinematography, Documentary Filmmaking and Media Formats.

PhD in the field of Communication and Culture obtained in 2012 with a thesis  Text and image in mass-media.

He works in mass-media since 1990. From 1994, he works for the Romanian Public Television  (TVR), the Cluj regional studio. He works within TVR as cinematographer, producer, and documentary filmmaker.

He was trained in Aristoteles Workshop, 2006 and Discovery Campus Master school, 2008. He has collaborated with a number of major broadcasters in Europe. His filmography includes documentary film productions (scenario, directing, photography) multi-awarded at festivals in Romania and Europe.

Member of the Faculty of Theatre and Film at the UBB since its founding in 2005 and coordinates the Documentary Filmmaking Master programme.

 

 

He teaches courses on:

Cinematography fundamentals

Cinematography for non-fiction

Audio-visual programmes

Documentary filmmaking

Docu-drama-Docutainment

 

 

Associate Professor. PhD, Habill. Florin Țolaș


Florin Țolaș

Associate Professor. PhD, Habill.

florin.tolas@ubbcluj.ro

 

Florin Țolaș is a cinematographer in film and television field, where he has been working for over 35 years, and since 2011, lecturer at the Faculty of Theater and Film, Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca.

He obtained his PhD in Cinematography and Media (2009) at the National University of Theater and Cinematography in Bucharest.

He has collaborated as Director of photography at many fiction and documentary films in the studios Romania Film (Buftea), Media Pro Studios and in the national television channels TVR, PROTV, Antena 1, Digi24, making films, television series and shows (national and international productions).

In TVR he also collaborated as a screenwriter and director on the TV series „Abracadabra”, with which he had numerous participations in international and national festivals (Bratislava, Chicago, Lisbon, Munich, Plovdiv, Costinesti, Bucharest), some of them awarded interrnational.

He performed as a Lighting Designer at the theater “L.S. Bulandra ”, as well as audiovisual projects event“ Milenium 2000 ”,“ A la recherche du Brancusi ”or Live Shows.

He is the author and coauthor of some  speciality books and articles.

He has been member, since 1987, of the Romanian Filmmakers Union.

 

He teaches courses on:

Introduction in Film Language

Audiovisual Production: Broadcast Directing

Lighting and Exposure Metering

Documentary Filmmaking

Docutainment

Docudrama

Cinematography for Film and Television

 

Links:

The Internet Movie Database – www.imdb.com

Linkedin, www.explore.bfi.org.uk
Cinemotions
www.cinemotions.com
BFI
Film Forever – www.bfi.org.uk

ApunKaChoice – www.apunkachoice.com
Cinemagia – www.cinemagia.ro
Videofil
www.videofil.ro
Cinefan
www.cinefan.ro
TVFan
www.tvfan.ro
Filme
Romanești – www.filme-romanesti.ro

Assistant Professor Ligia Smarandache


Ligia Smarandache, PhD

Assistant Professor

Head of the Department of Cinema and Media

smarandacheligia@gmail.com

 

She has graduated from the University of Art and Design, in Cluj-Napoca, completing her Ph.D. thesis in 2012 with the title: “The role of Video Essay in the Postmodern Visual Communication”.

She worked in the field of graphic-design, broadcast motion-graphics and set design for television. As an independent artist she begins as a fine art printmaker, later exploring the field of experimental and documentary films as an editor and director.

She has conceived and produced a docu-fiction short film and a video exhibition as part of the project Dialogue in Agora-Contemporary Archeology, a series of cultural exchange workshops between artists from the cities of Cluj-Napoca and Cologne. Author of the short experimental animation-essay entitled Confessions which participates at 2012 Bucharest International Experimental Film Festival and at the Dublin International Short Film and Music Festival, Ireland, 2013.

In the field of documentary film, she participated to the international workshop Aristoteles Workshop in 2006, contributing to the editing and sound design of the documentary film Don’t get me wrong, but…, directed by Adina Pintilie, in 2007. The film won the Golden Dove prize at DOK Leipzig, Germany and it was selected to numerous international film festivals in Europe. In 2006, six short documentary essays entitled People of Romania where commissioned and broadcasted by the Romanian Television Corporation TVR2, winning the prize for documentary section at the Regional Televisions Festival, Târgu-Mureș.

As a printmaker she participated to international and national art exhibitions in Finland, New York, Japan, Timisoara, Bucharest, Malaesia. She received Arts Link residency grant for artists and art managers from Eastern Europe at Lower East Side PrintShop, New York, US, in 1994. Her prints were selected in the publication New Art, edited by Roxana Marcoci, Diana Murphy, Eve Sinaiko (New-York: Harry N Abrams, 1997), a book featuring works by over one hundred contemporary artists around the world.

She teaches courses on:

Motion graphics

Experimental techniques in short-films

Set design

Digital Editing

 

 

Assistant Professor Horea Avram PhD

Horea Avram is an art historian, media theorist and independent curator. PhD in Art History and Communication Studies at McGill University, Montreal. He researches and writes about art and visual culture in relationship with media technology.

He teaches at the Department of Cinema and Media, Faculty of Theatre and Film, Babeș-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania.Courses: Introduction in Visual language, Experimental Film and Video Art, Curatorial Models in Digital Media, Management and Marketing in Audiovisual Production.

He is the author of the book Perspectiva negociabilă. Eseuri și comentarii despre practici artistice actuale. [Negotiable perspective. Essays and Comments on Contemporary Artistic Practices]. Bucharest: Eikon Press, 2021.He is the editor of the book Moving Images, Mobile Bodies. The Poetics and Practice of Corporeality in Visual and Performing Arts. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2018.

He has contributed to: Encyclopedia of Aesthetics, (Oxford University Press, 2014), Theorizing Visual Studies: Writing Through the Discipline (New York: Routledge, 2013) and Encyclopedia of the imaginaries in Romania. Historical patrimony, and cultural-linguistic identities (Iaşi: Polirom, 2020).

He publishes essays in periodicals: CaieteleEchinox, Cultura: International Journal of Philosophy of Culture and Axiology, M/C Media and Culture Journal, International Journal of Arts and Technology, Kinephanos, Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, Idea. Art + Society, Arta, etc.

He was research fellow of the New Europe College Institute for advanced study in the humanities and social sciences, 2017-2018. He has presented papers at international conferences in Romania, Sweden, USA, Canada, France, Italy, Slovakia.

He is the president of AICA-Romania (International Association of Art Critics), President of the Council – Administration of the National Cultural Fund – Romania, and member of ISIS (International Society for Intermedial Studies) and UAP (Union of Visual Artists, Romania).

Independent curator since 1996. He has curated most notably for Venice Biennale in 1999. He was the project manager of the projected ECCA (European Center for Contemporary Arts) in Cluj-Napoca (2018-2019). He organizes exhibitions for: National Museum for Contemporary Arts Bucharest, InterAccess Electronic Media Arts Centre Toronto, Society for Arts and Technology [SAT] Montreal, Art Museum Cluj, Art Museum Arad, NAG10 Bucharest, Plan B Gallery Cluj, Spațiu Intact Cluj, Jecza Gallery Timişoara, Atelier 35 Bucharest etc.

Assistant Professor Daria Ioan


Daria Ioan, PhD

Assistant Professor

daria.ioan@ubbcluj.ro

ioandaria@hotmail.com

 

Daria Ioan specializes in film and photography.

She completed her PhD in theater at Babeş-Bolyai University, Faculty of Theater and Television, she is currently doing a second PhD in Cinematography-Photography-Media at the same faculty: An Anthropology of Transparence in Film and Photography.

Her research is focused on photography, film, performing arts, multimedia. Her artistic practice is focused on aspects of contemporary humanity at the confluence of visual arts. Her technical expertise includes photography, video, film, interactive installation and performance. As film director, her late short film “The Road to Holland”, has been recently selected to various international film festivals. She also had several photography exhibitions both personal and collective. In 2018, she was part of the production team of Rambuku, which received the prize UNITER for the best theater performance.

She is the author of Teatrul lui Jon Fosse (Cluj: Casa Cărții de Știință, 2013), Changing Faces of Witches in Contemporary Photography (Studia Dramatica, 1/2020), The Nebulous Empire. The Magic of Blur and Shining (București: Cinematographic Art & Documentation, 24/2019), Vanishing Acts in Film and Photography (București: Cinematographic Art & Documentation, 22/2018), Laurie Anderson’s “Heart of a Dog”. A post-cinematic journey through affection (Cluj: Ekphrasis, 2/2016), Diane Arbus. Întrebări deschise pentru o nouă estetică în fotografie, (Timișoara: Revart – Revista de teorie și critica artei 25/4, 2015), The hard task of the resurrected body in Leos Carax’s “Holly Motors”. A baroque organs’ space poetry in film, (Cluj: Ekphrasis, 2014) etc.

She teaches courses on photography.

Assistant Professor Delia Enyedi


Delia Enyedi, PhD

Assistant Professor

delia.enyedi@ubbcluj.ro

 

Delia Enyedi specializes in Journalism (bachelor’s degree) and Theatre and Media (master’s degree).

She completed her PhD in Theatre and Performing Arts at the Babeș-Bolyai University with a thesis on Hungarian artist Jenő Janovics, analyzed in the theatrical and film context of Transylvania during the first half of the twentieth century. She was the recipient of a doctoral research scholarship at the Université libre de Bruxelles.

Her research is focused on silent cinema, digital cinema, narrative theory.

Her publications include the textbook Structuri narative în film [Narrative Structures in Film],  (Cluj-Napoca: Presa Universitară Clujeană, 2015), as well as articles in refereed journals such as: “Janovics’ Menace: Inquieries into a Duplicated Silent Film Script”, Studies in Eastern European Cinema, 12/2021; “Voiceless Screams: Pictorialism as Narrative Strategy in Horror Silent Cinema”, Acta Universitatis Sapientiae: Film and Media Studies, 19/2021; “3D Attractions: Recycling the Monomyth in Post-Cinema”, Ekprasis: Images, Cinema, Theory, Media, 2/2016.

She teaches courses on:

Introduction to Cinematographic Language

Screenwriting (2): Narrative Structures in Film

Film in the Digital Era

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DeliaEnyedi

Assistant Professor Andrei Simuț

Andrei Simuț, PhD

Assistant Professor

andrei.simut@gmail.com

andrei.simut@ubbcluj.ro

 

 

Andrei Simuț teaches courses in film studies: history of Romanian and world cinema, adaptation (film and literary narratives), film genres-science fiction, screenwriting etc.

 

He completed his PhD in philology at Babeș-Bolyai University in 2011, on the apocalyptic narratives in film and novel after 1945.

 

His research is focused ona few aspects of Romanian cinema such as the relationship with communism, literary adaptations, the relation between film and other arts (literature), science fiction film and comparative narratology (film and novel). His research projects include: 2011-2016, researcher in the exploratory research projectAntiutopias. Making and Unmaking Realities; 2014-2015, postdoctoral researcher at the Romanain Academy with a project about the representations of communist past in the Romanian cinema and novel after 1989;

 

He is the author of the folowing books: Literatura traumei (Cluj, Casa Cărții de Știință, 2007), Calvarium (novel, Timișoara, Bastion, 2009), Romanul românesc postcomunist între trauma totalitară și criza prezentului (București, Muzeul Literaturii Române, 2015). He publishes studies in edited volumes, two edited issues of Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media and 26 articles in international publications such as: „After the End: a Post-human Dys/(u)topia?”, Transylvanian Review, No. 3/2013; “The End(s) of the Dystopian City from Metropolis to Gravity’s Rainbow,Caiete Echinox, Vol. 25/2013; „Alternative Histories of Communist Past”,Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, No.13/2015; “The Post-human Utopian Paradise and the Impossible Gaze from Philip K. Dick to Spike Jonze’sHer”, CaieteEchinox, vol. 29/2015; “The Last Day on Earth from Feu follet to Oslo, 31 august,Studia UBB. Dramatica, LVII,No.2/ 2012; „The Apocalypse according to Lars von Trier”, Ekphrasis, 2011; “Mapping impossible boundaries”,Ekphrasis, vol. 11/1, 2014;„Film and Political Discourse, Ways of Representing the Communist Past”,înDer Donauraum, vol. 54, No. 1-2/2014.

 

He teaches courses on:

-History of world cinema and Romanian cinema

-Screenwriting fundamentals

-Screenwriting for television

-Adaptation/Screenwriting for fiction and documentary film

-Film genres: science fiction.

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/ASimut

Assistant Professor Lucian Țion

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucian Țion, PhD

Assistant Professor

lucian.tion@ubbcluj.ro

 

 

Lucian Țion is an assistant professor and researcher with experience in audio-visual media production, film and performing arts studies. His education combines a BA in video production from Middlebury College, U.S., an MA in film studies from the University of Amsterdam, and a PhD in theatre and film studies from the University of Singapore. He produced one medium-length fiction film in 2010, and won the HBO national prize for a feature-length screenplay at the Transylvania International Film Festival in the same year. He also wrote and directed several short documentaries and theatre plays which were staged at the Andrei Mureșanu Theatre in Sf. Gheorghe, the I.D. Sîrbu Theatre in Petroșani, and the Magic Puppet Theatre of Cluj. His research areas are East European and Chinese cinemas, and socialism/postsocialism studies. His publications include articles in Comparative Literature Studies, published by Penn State University Press, The Quarterly Review of Film and Video, Studies in Eastern European Cinema, Senses of Cinema, and Apparatus: Film, Media and Digital Cultures of Central and Eastern Europe. His book contributions include chapters in Bloomsbury’s 2020 co-edited volume Third Cinema, World Cinema and Marxism; Cold War II: Hollywood’s Renewed Obsession with Russia, published in 2020 by the University Press of Mississippi; and Orientalism and Reverse Orientalism in Literature and Film: Beyond East and West published by Routledge in 2021. His book, Romanian and Chinese Cinemas will soon be published with Edinburgh University Press.

Assistant Professor Mihaiela Ilea

|

Mihaiela Ilea

Assistant Professor

mihaiela.ilea@ubbcluj.ro

mihaiela.ilea@gmail.com

 

Mihaiela Ilea is specialized in journalism and visual arts. She is currently producer and senior TV journalist at TVR Cluj where she works since 1993.

She obtained her PhD in 2010 from the University of Art and Design Cluj-Napoca, with the title “The Relationship between Visual Image and Art TV Shows.”

She is a certified trainer in mass-media since 2014. As a trainer, she collaborated with Europe TV stations and she took part in international media teams within the Romanian Television Corporation (TVR), the Cluj regional studio (the projects “Journalist in Romania” and “East Reporter”,, About tolerance_Siria,,).

She was a producer for TVR CJ for national and international media events (German Chancellor Angela Merkel’s Visit to Cluj ,2010; invited journalist to U.N New York, 2015)

Her journalistic practice focuses on television, especially cultural, educational and artistic programs, being the author of documentaries and TV essays, as well as a TV event producer.

She is the author of numerous TV productions broadcasted on TVR channels, some awarded internationally.

Her main interests, as a cultural journalist, are focused on: the art-television relationship, the analysis and stylistics of the image and editing, as well as the communication journalism. These subjects are explored in essays published in Caietele Echinox, Revart, Transylvania Review, Studia Dramatica, as well as in the field of television, more exactly in author segments, TV essays and video poetry.

She also participates with video artworks in national and international artistic events (Ceaţa-brouillard-fog, 2010; Nation-water-cultures / The Intercontinental Mail Art Exhibition, New York, 2013).

 

She teaches courses on:

Editing theory

Montage Theory

Teleplay

TV journalism

Audiovisual Productions Nonfiction

Film/Video workshop

 

 

Associate Professor Habil. Ileana Nicoleta Sălcudean

Ileana Nicoleta Sălcudean, PhD


Associate Professor Habil
nicoleta.salcudean@ubbcluj.ro
https://ubbcluj.academia.edu/NicoletaIleanaS%C4%83lcudean

 

Ileana Nicoleta Sălcudean holds a PhD in sociology (2012) at Babeș-Bolyai University with a thesis entitled Cultural Policies and Identity Constructions in the European Context, and a habilitation degree (2019) in the field of Cinematography and Media with the thesis: Film and Creative Industries.

 

Her research interest is focused on: cultural studies, sociology of culture, creative industries.

 

Her recent peer-reviewed publications include (selection): ”Occhio – Human Existence in Tangible form. Portal to a Dual Chronotope”, Millennium Film Journal, 74/ Fall, 2020”; ”The Transnational Identity of European Film Festival. New Media and Cultural Branding Employed at the Transilvania International Film Festival”, Metacritic Journal of Comparative Studies and Theory, 3.1, 2017; ”Outrunning the Past: European Influences in Building Cultural Policies in Romania and the Role of the Romanian Cultural Institute”, The Journal of Arts Management, Law, and Society, 46:5, 2016; ”The Convergent Motions of the Social Dimension and the Cultural Dimension. National and European Blueprints”, Studia Europaea, 60/ 2015; Sexuality in Comedy. Controversy and Clichés”, Ekphrasis 14, 2015; Creative Industries – Art and Commerce; Entrepreneurship and Creativity”, Ekphrasis 13, 2015; “New Aesthetics and New Technologies: Global Challenges to the Future of Cultural Organizations and Management”, Ekphrasis 11, 1/, 2014; „Art and Vandalism. Crossbreeding of Street Art: (re)Interpretation of Street Art from Sociological, Aesthetical and Interactivity Perspectives”, Journal of Media Research, Volume 5, Issue 1 (12)/ 2012 etc.

 

Books: Cultural Policies: from Bucharest to Brussels, Cluj-Napoca: Risoprint, 2016; Industriile creative în România. Film, video, fotografie/ Creative Industries in Romania. Film, Video, Photography, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2015; Handbook of Creative Writing, co-author, Cluj University Press, 2014; ‘Social’ and ‘Cultural’ in the European Context, Cluj-Napoca: Risoprint, 2013.

 

Awards/ Professional Associations: From 2014 she is a CreArt Ambassador, Municipal Foundation of Culture. Valladolid City Council (ES). She is a member of the European Network Association (January 2018 – present), of the Ekphrasis Research Center (2016 – present), as well as an associate member of the Center of Applied Philosophy (CAPH), Faculty of History and Philosophy, UBB (2015-present). Furthermore, she was the director of the Center for Continuous Education and Lifelong Learning, Babeș-Bolyai University (2012-2014). She holds the UEFISCDI Research Award, 2017. She has received numerous grants and research internships (Wheaton College; Venice Biennale; University of Valencia; Otto-von-Guericke Universität Magdeburg; Institute of Higher European Studies in The Hague; Sidney Sussex College Cambridge University Cambridge etc). Also, she was engaged as a project manager or a team member in national and international projects (POCU, STARUBB, AFCN, UEFISCDI, POS-DRU, Inside Europe). Additionally, she participated as a guest, trainer, expert or evaluator in important international conferences, teaching mobility, professional exchanges.

 

She teaches courses on:

Creative Writing

Creative Industries

Cinematic Sociology.

 

CV: https://ubbcluj.academia.edu/NicoletaSalcudean/CurriculumVitae

Teaching Assistant Ion Indolean

Ion Indolean

Teaching Assistant

ion.indolean@ubbcluj.ro

 

Ion Indolean has BA in Film Studies, MA in Film and Performative Arts. He successfully defended his PhD thesis at Babeș-Bolyai University, on a subject regarding films on contemporary topics produced during the socialist period in Romania.

He contributes with essays and reviews at cultural publications, such as Observator cultural, Tribuna, Steaua, Cultura, Dilema Veche, FilmSense, PressOne, LiterNet, Clujul cultural. He worked as a staff member of Astra Sibiu Festival, TIFF – Transilvania International Film Festival and Comedy Cluj Film Festival.

He directed his first feature film Discordia, winning the debut prize at TIFF and being nominated for the GOPO Awards at the debut section. The film was also screened internationally, at Jagran International Film Festival (India), Filmmuseum Munich (Germany), Balkan Film Food Festival (Albania) and Media Art Festival, Arad. He also co-directed the experimental short Girl Eating Pizza, screened at NeXT Bucharest, FfeST Cluj, MediaArt Festival Arad.

In 2020, he released a second feature film, Toni & Friends, with its world premiere in Warsaw.

Practical courses and seminars:

 

The history of universal film

The history of contemporary Romanian film

Screenwriting

Film criticism and analysis

Film theory

Film journalism

Film schools (Eastern European cinema)

Elaboration of the diploma thesis

Non-fiction film

Teaching Assistant Mihai Dragolea

Mihai Dragolea, PhD

Teaching Assistant

dragolea.mihai@yahoo.com

Mihai Gavril Dragolea specializes in documentary film. He has directed short, medium and feature film documentaries screened in some of the most important festivals in Europe (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF). His documentaries focus on the world of the marginalized people and those not represented in the media, trying to bring the viewer a new version of reality.

Hisambition to improve his practice in documentary filmmaking determined Mihai to start a theoretical research that became the subject of his doctoral thesis, entitled Representations of the marginal in the Romanian observational documentary. In his research he explores and defines the mechanisms by which the observational documentary manages to actively engage the viewer in the narrative act.

Dragolea’s filmic practice aims at observational modes of expression, their use to generate empathy between the viewer and the social actors on the screen, through a direct involvement of the audience in the film. He is currently developing projects and working in the fields of cinematography and independent journalism, one such projects being focused on the COVID-19 pandemic, a web series called #EuRoPandemic broadcast on the independent journalism platform dela0.ro.

His films include: The Golden Robot(2015), produced by Vagabond Film; PhoeniXXX(2017), produced by Vagabond Film; One month of their life(2017), produced by dela0.ro and Totulpentru Riana(2020), produced by Vagabond Film and deFilm.

His films were presented in international festivals including: Astra Sibiu International Film Festival, Jihlava International Documentary Film Festival (2017),Beldocs International Documentary Film Festival, Belgrade(2018), Parnu International Film Festival, Riga(2018), Film broadcast at the international conference for women’s rights CREA, Kathmandu(2019), TIFF, Cluj Napoca(2018), One World Romania KineDok selection, Bucharest(2016), Film Festival of Independent Producers, Bucharest(2016).

 

He teaches courses and seminars on:

Film and TV Image,

Media Theory and Practice,

Audio-Visual Production: Advertising Film,

Audiovisual Production: Documentary Film.

 

Website link: www.mihaigavrildragolea.com

VISITING PROFESSORS

Radu Jude


Radu Jude

Film director

Associate Professor

 

Radu Jude is a Romanian film director and screenwriter. In 2003, he graduated from the Media University of Bucharest (Film Directing Department). Jude worked as an assistant director on Amen. (2002), directed by Costa-Gavras, and The Death of Mr. Lăzărescu (2005), directed by CristiPuiu. He directed several award-winning short films, among them Lampa cu căciulă (2006) – the most successful Romanian short film ever, winner of Grand prizes at Sundance, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, IndieLisboa, Brussels, Mediawave, Kraków, Almería, Valencia, Uppsala and many more. Other shorts were selected by top festivals, including Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus and Oberhausen, where Radu Jude won the Grand Prix. Jude directed over 100 advertising commercials.

 

Cea mai fericită fată din lume [The Happiest Girl in the World] (2009), his feature film debut, won the CICAE Prize at the Berlin International Film Festival, the FIRESCI Prize at the Sofia International Film Festival, the Prize for Best Screenplay at the Bucharest International Film Festival and the FIPRESCI Prize at Indie Lisboa. The film was selected in the ACID Programme at 2009 Cannes Film Festival. Toatălumea din familia noastră (2012) received the “Heart of Sarajevo” Award and the “Bayard d’Or” in Namur, among other awards. Radu Jude’s acclaimed historical drama Aferim! (2015) premiered at the 65th Berlin International Film Festival where he won the Silver Bear award as “Best Director”. Jude won the “Golden Bear” awardat the Berlin International Film Festival in 2021 with the film Bad Luck Banging or Loony Porn (Romanian: Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) at its worldwide premiere. [source: imdb.com]

 

Adrian Sitaru


Adrian Sitaru

Visiting Associate Professor

adriansitaru@yahoo.com

asitaru@4prooffilm.ro

 

Adrian Sitaru is a Romanian director, producer and actor.

His work as a film director, screenwriter and producer includes:

His short filmValuri / Waves (2007) has received 27 prizes, including the Golden Leopard at Locarno Film Festival.

Adrian’s first feature film, PescuitSportiv / Hooked (2008) was selected in Venice Days, Toronto IFF, BFI London and many other festivals, being awarded 10 awards.

His short film Colivia / The Cage (2009) received 27 awards, among others, DAAD grant at the Berlinale Shorts and certificate of excellence by BAFTA/LA.

Din dragoste cu celemaibuneintenţii / Best Intentions (2011) was his second feature film; itwas awarded two Silver Leopards in Locarno – Best Director & Best Actor and 5 other awards, travelling around the world in more than 70 festivals.

His third feature, Domestic (2012) was selected in the Official Competition of Mar del Plata IFF and Slamdance.

The year 2014 added three more short films to Adrian Sitaru’s filmography: Artă / Art(selected for Venice Film Festival – Orizzonti), Excursie / Excursion (ARTE Award – Hamburg International Short Film Festival 2015) and Counterpart, his first English language film, premiered in Clermont-Ferrand.

His fourth feature film, Ilegitim / Illegitimate, premiered in Berlinale Forum 2016 and won the C.I.C.A.E Award and another 9 awards. It was distributed in France, Poland and Greece.

His feature film, Fixeur / The Fixer, was premiered in Toronto International Film Festival 2016 – Contemporary World Cinema Section and TOKYO I.F.F. – Oficial Competition and it was the Romanian proposal for Oscars in 2017.

He has collaborated with the Hungarian Theater of Cluj for the play Illegitimate, inspired from his film.He has collaborated with film director Costa Gavras for the film Amen (2002).

 

He teaches

Film directing and acting

Alexandru Sterian

Alexandru Sterian, PhD

Associate Professor

alexandru.sterian@ubbcluj.ro

 

Alexandru Sterian is a cinematographer, working in cinematography, film production and post-production. Member of UCIN (The Romanian Filmmakers Union), president of The Romanian Society of Cinematographers (www.rscine.ro) and member of IMAGO (imago.org).

In 2012 he completed his PhD in Cinema and Media studies with a thesis on the influences of new media in the feature film aesthetics, at the National University of Theatre and Film, Bucharest.

Since 2018 he’s Habilitated at UNATC IL Caragiale Doctoral Studies School and member of CSUD-UNATC

His research is focused on new media and their influences on the feature film aesthetics.He is the author of the following books:

-Digital Cinematography, UNATC Press, Bucharest 2017;

-Motion Picture Composition and Camera Moves, UNATC Press, Bucharest 2017

-The Influences of New Media in The Feature Film Aesthetics, UNATC Press, Bucharest 2016

-The Chapter: Blair Witch Project and The Mockumentary Approach in: Magic and Witchcraft, Historical, Anthropological and Artistic  Perspectives,  Mega Publishing, Cluj-Napoca 2020

As the president of Romanian Society of Cinematographers he organized more than 12 masterclasses with DoP and equipment manufacturers from all over the world. Among the specialists invited were: Christian Berger AAC, Javier Agguiresarobe ASC, James Chressanthis ASC, Frederic Goodich ASC, Manuel Alberto Claro DFF and much more.

His films have been presented in festivals such as: Cannes, Locarno, Berlin, Cottbus, Sarajevo, Clermont Ferrand, TIFF, Florida, Dakino, CineMaIubit, Costinești.

He worked as Director of Photography on more than 30 feature films in Romania and internationally, during his 25 years of professional career.

 

He teaches courses on:

-Audio-visual equipment practice

-Cinematography theory

-Optics and film equipment basis

-Exponometry and lighting theory

 

Links:

www.alexsterian.com

vimeo.com/alexsterian

Ana Grgić

Ana Grgić, PhD

Visiting Associate Professor

ana.grgic@ubbcluj.ro

 

Ana Grgić is a professor and researcher in film studies, and a film industry practitioner.

In 2016, she received her PhD in Film Studies at the University of St Andrews, Scotland (UK)with a thesis on visual culture, cultural memory and early cinema in the Balkans. Prior to this, she completed a Master Research Degree in Cinema and Audiovisual Studies at the University of Sorbonne Nouvelle Paris in 2011 with a dissertation on film restoration theory and archives.

Her research is focused on East European and Balkan cinemas, film history, visual culture and film archives.She acted as Co-Chair of the SCMS (Society for Cinema and Media Studies)Central/East/South European Scholarly Interest Group between 2016-2019. She is currently anAssociate Editor of Studies in World Cinema: A Critical Journal (BRILL).

Her selected publications include:

  • Monograph, The Imaginary of the Balkans: Visual Culture, Modernity and Early Cinema, Amsterdam: Amsterdam University Press, forthcoming.
  • Edited collection with Lydia Papadimitriou, Contemporary Balkan Cinema: Transnational Exchanges and Global Circuits, Edinburgh: Edinburgh University Press, Nov 2020.
  • Journal Article, ‘“Regions of unthought” – The Danger and the Freedom of Film Archiving and (Trans) national Film Heritage in the Balkans’.Studies in Eastern European Cinema,11:2, pp. 119-139, 2020.
  • Journal Special Issue with AdelheidHeftberger,Women Cutting Movies: Editors from East and Central Europe, Film, Media and Digital Cultures in Central and Eastern Europe No 7, 2018.
  • ‘Deviating memories: Armando Lulaj’s seriously playful excursions into Albania’s history’.“Images” The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, 23:32, pp. 49-56, 2018.
  • ‘Laughter and Tragedy of the Absurd: Identifying common characteristics of Balkan comedies under state socialism’.Contemporary Southeastern Europe: An Interdisciplinary Journal on Southeastern Europe, 4:2, pp. 47- 66, 2018.
  • ‘Re-discovering nationalism in the Balkans: the early moving image in contemporary memorial spaces’.Studies in Eastern European Cinema, 7:3, pp. 240-257, 2016.
  • Journal Special Issue with Ridvan Peshkopia and Lars Kristensen, ‘Special Issue 16: Albanian Cinema’, Kinokultura, March 2016.
  • ‘Archival Film Festivals as Sites of Memory’, in: Marlow-Mann A. (ed) The Film Festival Yearbook 5: Archival Film Festivals. St Andrews: St Andrews Publishing House, pp. 55-66, 2013.

Her current research projects include: “Globalising Malaysia: Trans-Asia Traffics in the 21st Century” with A/Prof Emma Baulch, A/Prof Andrew Ng, and Dr Ting Fai Yu, and “Food, representation and migration” with Prof Johan Höglund and Dr Vanessa Lee.

She also has experience in the film industry internationally. She worked in visual effects on severalfeature film and TV productions such asBohemian Rhapsody (2018, dir. Bryan Singer, UK/USA, Fox Productions), Rome: Season II (2007, HBO), American Assassin (2017, dir. Michael Cuesta, USA, CBS), The Hurricane Heist (2018, dir. Rob Cohen, UK/USA), The Nutcracker in 3D (2012, dir. Andrei Konchalovsky, UK/Hungary). While at the Moving Picture Company, she worked on the visual effects of several feature films including: Sweeney Todd: The Demon Barber from Fleet Street, The Chronicles of Narnia, 10,000 BC, andFred Clause.

Shecurrently teaches courses on Film Pre-production and Audiovisual Production: Advertising Film.

Academia Profile: https://ubbcluj.academia.edu/AnaGrgic

LinkedInProfile: https://www.linkedin.com/in/anagrgic/

Imdb: https://www.imdb.com/name/nm4141776/

Adelina Laura Bulibașa,


Adelina Laura Bulibașa, PhD student

Assistant Professor

adelina.bulibasa@ubbcluj.ro

 

Adelina Laura Bulibașa is a multimedia artist, specialized in digital art, also working in the field of new media arts, directing and producing films, photography and theater. She also manifested an interest in different domains like robotics, human-computer interaction and light-art.

She finished her master degree in the field of Interactive Multimedia at Theater and Film Faculty, Babeș-Bolyai University in Cluj-Napoca and her bachelor degree in Photography-Video-Computerized Processing of the Image at Arts and Design Faculty, West University of Timișoara. Now, under the coordination of Associate Professor PhD Rodica Mocan, Adelina studies to get her own scientific PhD in the area of new media arts.

Her multimedia/digital arts focused projects were exhibited at national and international festivals like Electric Castle (New Media Castle), CreArt, Cluj Never Sleeps, Amural, RADAR, eXplore Festival, +/- International, MAFA and so on. Adelina Bulibașa also worked as an assistant director for the feature film Bodrog, which was nominated for the international competition at Dracula Film Festival and as a director and co-producer for the short film Libelula which won the Best Short Film Award at altcineAction festival in Greece, the debut award at Ceau, Cinema! in Timișoara, while also participating in festivals like Fear No Film in Utah, USA; fArad; Cluj International Short Film Festival and so on.

Adelina is teaching for Digital Interactive Arts (DIA) and Documentary Filmmaking master programs the following courses: Transmedia Creative Project, Digital Technologies and Art, Interactive Movies and New Media Documentary.

Andrei Dăscălescu


Andrei Dăscălescu

Assistant Professor

dascalescu@filmlab.ro

 

Andrei Dăscălescu is an established documentary filmmaker, producer and editor.

He studied Sound and Editing at the I.L. Caragiale National University of Theatre and Film, graduating in 2008. During the student years, he worked as a Studio Manager for BBC World Service Romania and as an Assistant Editor to Walter Murch, on Francis Ford Coppola’s film Youth Without Youth.

His documentary debut, Constantin and Elena, won the First Appearance Award at IDFA in 2008, the Debut Award at TIFF and the Special Jury Mention at Sarajevo Film Festival, in 2009.

His second feature length documentary, Planeta Petrila, had 4 nominations at the Gopo Awards and won the Prize for Best Documentary. It also won the Audience Award at TIFF in 2017. 

His third film, Holy Father, won the Special Jury Award at Sarajevo Film Festival and the Audience Award at Astra Film Festival in 2020. 

Andrei created Filmlab, his film production company, in 2007. He initiated and organized 12 editions of Filmul de Piatra Film Festival. He published the photo book Planeta Petrila, in 2017.

 

Eugen Kelemen

Eugen Kelemen

Assistant Professor

eugenkelemen@gmail.com

 

Eugen Kelemen specializes in the art of film editing at I.L.Caragiale National Film and Theatre University.

His work was presented over the years at many film festivals: Locarno FF, Trieste FF, Thessaloniki FF, Tallinn Black Nights IFF,TIFF and many more.

Eugen Kelemen edited SUPERMAN, SPIDER MAN OR BATMAN, short film directed by Tudor Giugiu which won The Best European Short film Award at European Film Academy.

Eugen Kelemen is the main editor of SHADOWS, one of the most appreciated TV series produced in Romania by HBO EUROPE.

Also he is the founder of HARDCUT, a creative boutique specialised in film trailers and film posters.

He teaches courses on Fundamentals of Film and TV editing.

Cristina Pop-Tiron

Cristina Pop-Tiron

Assistant Professor

cristina.pop-tiron@ubbcluj.ro

 

Cristina Pop-Tiron specializes in interactive digital art, interactive performance art and production of interactive digital art (artistic installations, interactive performance pieces)

She is a PhD candidate at the Theater and Performing Arts department at Babes-Bolyai University,  with the theme of interactive spectatorship and intermediality in Interactive Digital Performance Art.

Her research is focused on performance art, spectatorship and interactive digital art (performance art and installation).

Her artistic practice and technical expertise are rooted in the creation of interactive installation art, interactive digital performance art and New Media curatorial projects. Her projects include production of film festivals and New Media Art.

She is the co-author of “Aurora – Connecting Senses: A proposal for a representation of an interactive art installation”, Nordlit journal, special volume Conceptualizing the North, co-author Signe Kjaer Jensen, in print 2020

Her productions have been presented in  international festivals such as HÄMEENLINNA STREET AR(T) festival, Hämeenlinna, Finland; European Researcher’s Night, Växjö, Sweden; Lights On Festival, Cluj Never Sleeps Festival, Cluj-Napoca, Romania.

She worked on the realization, organization and production of several festivals, events and exhibitions: New Media Castle, 2019, Cluj-Napoca; Transylvania International Film Festival, 2016-present, Cluj-Napoca; Binary Worlds Colliding, 2019, Cluj-Napoca.

She teaches courses on:

Graduate Courses

Creative Performance Art Project (semester 1, 2019, 2020)

Creative Visual Arts Project (semester 2, 2020, 2021)

Project Production Management (semester 2, 2020)

Production Management and Audiovisual Legislation (semester 2, 2021)

Directed Reading and Dissertation Writing (semester 2, 2020)

Academic Ethics and Dissertation Writing (semester 2, 2021)

Undergraduate Courses

Photography (semester 2, 2020)

Photo process – Analogue photography and the darkroom developing process (semester 1, 2017, 2019, 2020)

 

Link CV https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:3c6e8616-49ac-4585-9373-650fc4a2b995

 

IOANA LASCĂR

IOANA LASCĂR

Assistant Professor

ioana@defilm.ro ,  ioana_lascar@yahoo.com

 

Ioana Lascăr is a Romanian film producer working with the production company deFilmwww.defilm.ro. She graduated with a BA in Cinematography from Babes-Bolyai University in Cluj-Napoca and an MA in Film Production from UNATC I.L.Caragialein Bucharest.

She’s part of the PhD programme of the Babes-Bolyai University in Film Production and Film Marketing domains.

She works in the film industry, developing and producing various types of projects such as feature films, documentaries, shorts and animations, with the support of institutions or funds like the Romanian National Film Center, Romanian Television, Creative Europe – MEDIA and Eurimages.

As producer, delegate producer or executive producer, her portofolio includes over 20 films, both national productions and international co-productions, such as the feature Marita by Cristi Iftime, the feature Story of a summer-lover by Paul Negoescu, the short Black clothes by OctavChelaru, the animation The best customer by Serghei Chiviriga, the documentary Lost kids on the beach by Alina Manolache.

Her films have been selected in festivals like Karlovy-Vary, Locarno, San Sebastian, Warsaw, Tallin Black Nights, Transylvania IFF.

She is Alumna of EAVE Marketing Workshop, APostLab, CEE Animation Workshop, Transylvania Talent Lab. She was twice awarded Best production in a Romanian film at Cinemaiubit Festival 2014 and 2015.

She teaches the courses: Film pre-production, Film management, Marketing and management in audiovisual projects, Ethics and legislation in audiovisual projects.

https://www.imdb.com/name/nm5991162/

Ioana Mischie

IOANA MISCHIE

 

Links: Website / Linkedin / Vimeo / IMDB

E-mail: ana.mischie@stud.ubbcluj.ro

 

Ioana Mischie is a Romanian-born transmedia artist (screenwriter/director) and transmedia futurist, awarded for filmmaking, cinematic virtual reality, and innovative concepts. Fulbright Grantee Alumna of USC School of Cinematic Arts (collaborating with the Civic Imagination Lab /Mixed Reality Lab / JoVRnalism /Worldbuilding Lab), and Alumna of UNATC, advanced the transmedia storytelling field as part of her doctoral study thesis completed with Summa Cum Laude.

After graduating UNATC’s storytelling-driven BA and MA,  her cinematic projects as writer/director have traveled to more than 100 festivals worldwide (Palm Springs ISFF, Hamptons IFF, Thessaloniki IFF) and were developed in top-notch international programs (Berlinale Talents – Script Station, Sundance Workshop – Capalbio, Cannes International Screenwriters Pavilion, Locarno Academy Meetings, MIDPOINT and many more). Her interactive works were awarded by international playgrounds such as The Webby Awards, Golden Drums, South by Southwest Hackathon, The Steamer Salon.  She was part of the artistic residency Forward Slash Story, organized by Columbia University.

She has successfully collaborated as a writer/director with Channel 4 in the UK (for two doc webseries with a record of views in the UK) and with the Oscars-awarded Legende Films (for the short fiction 237 Years). Her short film, Cumulonimbus, was nominated at the Gopo Awards 2018 for Best Short Film and was selected by Gus Van Sant as a finalist of the Coppola Shorts out of 1000 global entries. The expanded portfolio includes cinematic VR (The Wetland), participatory poems (Idonee), transmedia installations, web documentaries (Unsilenced Voices).

Co-founder and Head of Storyscapes, an NGO focusing on transmedia storytelling and expanded narratives initiated in 2012. In between 2015 and 2020 collaborated as an arts-based research collaborator of CINETic, an Eastern European center focusing on the interaction between neuroscience and groundbreaking audio-visual paths. Starting with 2020, the protagonist of this bio took a leap of faith to design a fresh transmedia initiative conceived as a transdisciplinary, trans-generational and trans-real hub entitled NOE-FI STUDIOS, aiming to design futures fueled by the advancement of human consciousness.

In Romania she activates as well as a transmedia futurist for audio-visual and educational entities. Initiated numerous pioneering audio-visual educational initiatives for junior cinematic storytellers such as CINE-RITM, National Screenwriting Alumni Pitch, LdaVi Worldbuilding Hub, Romanian VR Showcase in Cannes. Lead more than 20 national and international workshops and was invited as a speaker at TEDxBucharest Women Bold and Brilliant.

Member of Women in Film and Television Los Angeles since 2018 and member of Global Shapers Bucharest Hub, an initiative by the World Economic Forum since 2020.

Among her recent original transmedia franchises, she has created the project Government of Children (3D film, web, XR), a pioneering expanded franchise empowering children to see themselves as leaders and to redesign their society. Most recently, Tangible Utopias is an original VR franchise selected at Cannes XR and Venice GFM. Her cinematic paths combine long-term concepts, groundbreaking technologies, and forms of expanded artistic impact. Envisioning the world as a neo-creative playground, she deeply believes that storytellers are „the architects of the future” (Buckminster Fuller).

While in endless love with sharing good practices and collaborative learning, Ioana is teaching digital media arts, virtual reality, digital storytelling classes at both UNATC and UBB.

Klaus Obermaier


Klaus Obermaier

Visiting Associate Professor

klaus.obermaier@ubbcluj.ro

 

Klaus Obermaier is media-artist, performing-arts director, choreographer and composer.

Klaus Obermaier creates innovative works with new media in performing arts, music and installations, highly acclaimed by critics and audience.

His inter-media performances and artworks are shown at festivals and theaters throughout Europe, Asia, North and South America and Australia. Many of his projects, such as D.A.V.E, Apparition, Le Sacre Du Printemps, Dancing House,andEgo, are considered groundbreaking and genre-defining for the development of new artistic forms of human interaction with digital systems.

Obermaier is visiting professor at the University IUAV of Venice, Italy and at Babeș-Bolyai University in Cluj-Napoca, Romania teaching interactive arts and multimedia performance.

He taught as an adjunct professor for composition at the Webster University Vienna and held courses for choreography and new media at the Accademia Nazionale di Danza di Roma. From 2016 to 2018 he was co-director of the Master for Advanced Interaction at IAAC (institute for advanced architecture of Catalonia) in Barcelona/Spain. He gives lectures at international conferences and institutions.

Klaus Obermaier lives in Vienna and Barcelona.

 

http://www.exile.at/

John Appel

John Appel

Visiting Associate Professor

jappel@planet.nl

 

John Appel is a Dutch documentary filmmaker and professor.

Appel graduated from the Dutch Film and Television Academy in 1987. He made his first long documentary in 1993: Johnny Meijer, a portrait of an accordion virtuoso at the end of his career. His breakthrough came with André Hazes – She Believes in Me, which won the JorisIvens Award for Best Feature Length Documentary at IDFA 1999 and became a big cinema hit in the Netherlands. His more personal film The Player (2009), about his father’s gambling addiction, was crowned best Dutch documentary at IDFA. Wrong Time Wrong Place was the opening film of IDFA 2012.

Appel is regularly mentoring at workshops, at places like Binger Doc Lab, the Film Academy, IDFA and the Greenhouse Development Program. He has also worked as a cameraman.

https://www.johnappel.nl/

Raul Ștef

Raul Ștef
Associate Assistant Professor
raul_stef [at] yahoo.com

Raul Ștef is a Romanian photojournalist, videographer and editor for the press agencies Mediafax and Inquam Photos.
He is specialised in documentary photography, interested in documenting major social issues and recent history.
He graduated the MA in Documentary Photography and Photojournalism at the University of the Arts London (2010) as a grantee of the Rațiu Family Charitable Foundation with an essay on migration. He graduated Journalism (2005) and Sociology (2008), and a MA in Conflict Management, at the Babeș-Bolyai University.
His documentary projects were supported by grants from the Rațiu Family Charitable Foundation, Romanian Cultural Institute (ICR) London, The European Cultural Foundation, Altemus International, VII Photo Agency. His work has been published by the Romanian and the international media.
He published photographs in the book On the Traces of Socialism in Serbia, Belgrad: Konrad Adenauer Stiftung, 2020.
He published the book Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României / Survivors. Testimonies from Romania’s Communist Prisons, București: Humanitas, 2014.
Photography exhibitions
Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României / Survivors. Testimonies from Romania’s Communist Prisons, The Comparative Art Museum Sângeorz Băi (2016)
De la Est la Vest: un portret al diasporei românești / From East to West: A Romanian Portrait, The Art Museum of Cluj-Napoca (2012)
From East to West: A Romanian Portrait, a project supported by the “Attic Arts” programme (2010-2011), ICR London
24h/24h, The Art Museum of Cluj-Napoca (2007)
Good-bye, Romania!, The Art Museum of Cluj-Napoca (2006)
Europe in 2004: Democracy and Human Rights, Warsaw, Poland (2004)

He teaches Photography (theory and practice).
www.raulstef.com

Assistant Professor, Phd. Oana Ivan


Oana Ivan

Assistant Professor, Phd.
oanaoana@hotmail.com

 

Oana Ivan is an anthropologist with expertise in visual anthropology and environmental anthropology. She is also a documentary director and producer focused on cultural changes occurring in the Romanian rural communities.

Oana Ivan got her PhD in Anthropology in a co-tutelage program between University of Kent, U.K. and Babes-Bolyai University, analyzing the cultural changes in a UNESCO Biosphere Reserve fishing village from the Danube Delta, focusing on consequences of tourism and environmental programs.

After 7 years of field research and filming, Oana Ivan made the anthropological documentary “Lives among Waters” on the fishermen’s life in the Danube Delta, screened at various international film festivals, as well as academic conferences in Europe and USA.

She teaches courses on:

  1. Anthropology and visual
  2. Scientific and adventure documentary
  3. Visual anthropology and social documentary

Link: https://oanaivan.crevado.com/

Oana Ivan is consultant and contributor for National Geographic Romania and World Bank.

Sound Engineer Francisc Koós

Francisc Koós

Sound Engineer

francisckoos@jollycluj.ro

 

Double specialist both in electronics and film sound domain, F Koos is an expert in microphone and electronic measure devices, connected with sound post-poduction.

He is the creator of the first Moog-type sound effects in Romania, a device used to achieve sound effects in more then 30 fiction-length and animated films (Nemuritorii, directed by Sergiu Nicolaescu, Elixirul tinereții, directed by Iosif Naghi, Hyperion, directed by Mircea Veroiu, Comedie Fantastică, directed by Ion Popescu Gopo, etc).

He took part, as a holder or a collaborator, in sound-track projects for more then 100 feature-lenght films, animation films and utilities (Prin cenușa imperiului, directed by Andrei Blaier;

Pintea, directed by Mircea Moldovan; Oaspeți de seară, directed by Gheorghe Turcu; Regăsirea, directed by Traian Roman, etc).

His researches and reports in cinema focused on recording technics in the field, as well as on analysis and synthesis of musical instruments sound.

 

Teaching activity: Film and TV Sound Basis

RESEARCHERS

[:]