DOKTORI TANULMÁNYOK

SZÍNHÁZ- ÉS ELŐADÓ-MŰVÉSZETI DOKTORÁTUS

A színház- és előadó-művészeti PhD-program célja, hogy szakembereket képezzen a színházkutatás és az előadó-művészettel kapcsolatos tanulmányok területén, ötvözve az elméleti kutatási összetevőt és a színházkritikai diskurzust a művészi alkotáson alapuló, vagyis a gyakorlat alapú kutatási komponenssel.

A teatralitásról és performativitásról, a dramaturgiáról, valamint a romániai és egyetemes színháztudományról szóló doktori tanulmányok a színpadi alkotás különböző módszereinek, kreatív stratégiáinak és a színész/előadó, illetve a rendező művészi tevékenységével kapcsolatos színházpedagógiáknak szentelt tanulmányokhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a színház- és előadó-művészet doktori képzés olyan interdiszciplináris értelmezési perspektívákat ösztönöz, amelyekben a színháztudományi szempontok párbeszédet folytatnak a vizuális kultúra megközelítéseivel, és az esztétika találkozik a kulturális antropológiával.

A Színház- és Filmművészeti Doktori Iskola a hatályos jogszabályoknak megfelelően tudományos és szakmai doktori képzéseket biztosít a színház- és előadó-művészet területén.

 

A Színház- és Filmművészeti Doktori Iskolában román nyelven zajlik a képzés, a doktori dolgozatok azonban magyar és angol nyelven is megírhatók és megvédhetők. 

 

http://doctorat.ttv.ubbcluj.ro/