Kolozsváron a Maladype Színház Metropolisz című előadása!

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete májusban vendégül látja a magyarországi ???????? társulatot ??????????? című fizikai színházi előadásukkal. A Fritz Lang azonos című, 1927-es fekete-fehér némafilmje alapján készülő táncszínházi előadás rendezője ????́? ??????, Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas koreográfus.
A Maladype társulat művészetére a szabálytalan színházi megoldások használata jellemző, a testi kifejezés határainak feszegetése, a színházi és nem színházi terek adta lehetőségek tudatos keresése, a színház esztétikai és formai elvárásainak teljes felbontása. Olyan színházcsinálás ez, mely a befogadó színházi szemléletét és reakcióit egyszerre kérdőjelezi meg és fejleszti.
Ebbe a formabontó színházi nyelvbe illeszkedik a ??????????? is, amely egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben; szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is. A metropolisz átvitt értelemben maga az ember. Itt bontakoznak ki a gondolatai, az érzései, itt kapnak teret kapcsolatai. A nyüzsgő városok kaotikus szervezettsége folyamatos mozgásban van, összeolvad benne a magányos és a társas lét.
A ??????????? egy igen különös gépezet, egy élő organizmus, amely lüktet és lélegzik. A hozzá tervezett minimalista zenei kompozíció pedig olyan sajátos világot teremt az előadásnak, amelyben a különböző kultúrák mozgásképletei organikusan forrnak egybe.
A mozgásszínházi előadás minden érdeklődő számára nyított, nem szükséges a magyar nyelv ismerete. A szervezők kérésére a férőhelyek száma 60 főre korlátozott, kérjük az érdeklődőket, hogy az alábbi linken regisztráljanak:
https://forms.gle/9NcRV6tCMD6ssLef7
??́?????́?:
Ádám Kornél, Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Andrea, Mesés Gáspár, Pál Zoltán, Zsenák Lilla
??????́?:
Koreográfus/rendező/zene: Fehér Ferenc
Szakmai konzultáns: Mándy Ildikó
Fényterv: Kovacsovics Dávid
Produkciós vezető: Balázs Katalin
Kreatív producer: Huszár Sylvia
Támogatók: EMMI, MMA, NKA
Photo credit: György Jókúti
????. ??́??? ??, ??:??
???????́?: ???? ?????? ???́???́?????
?? ???̋???́? ???̋???????: ?? ????