LÁTHATATLAN (SZÍNHÁZ)TÖRTÉNETEK. NŐI NÉZŐPONTOK – NEMZETKÖZI KONFERENCIA

LÁTHATATLAN (SZÍNHÁZ)TÖRTÉNETEK. NŐI NÉZŐPONTOK – NEMZETKÖZI KONFERENCIA

Láthatatlan (színház)történetek. Női nézőpontok

A kisebbségi előadó-művészet ismeretlen, feltáratlan történetei.

Nemzetközi konferencia

Kolozsvár, 2021. december 2-4.

 

Intézetünk, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete nemzetközi konferenciát szervez Láthatatlan (színház)történetek. Női nézőpontok tematikában.

Az intézet fennállását is ünneplő nemzetközi konferencia teret kíván nyitni olyan múlt és jelenbeli női, kisebbségi történetek felé, amelyek kevésbé ismertek, láthatóak, vagy azért, mert hatalmi-gazdasági politikák árnyékolják őket, vagy mert maguk is a perifériát és a kevésbé látható teret preferálják. E térség női színházi szereplőit kívánjuk láthatóbbá tenni – azokat a nőket, akik alkotóként, vezetőként, színésznőként, íróként, kritikusként alakították a színházkultúrát, a beszédmódokat; olyan, többségi vagy kisebbségi, különböző etnikumokhoz tartozó alkotókat, akik pályájukkal vagy épp pályaelhagyásuk által írják körül, jellemzik saját koruk kultúráját.

 

  A KONFERENCIA PROGRAMJA 

 

A konferencia formátuma hibrid, élőben és Zoomon követhető. A konferencia kétnyelvű, magyar és angol, minden előadáshoz tolmácsot biztosítunk.

 

További információk az esemény facebook-oldalán is olvashatók:  

https://fb.me/e/YnZN4ihL

Link: https://zoom.us/j/98418488565

Webinar ID984 1848 8565

A konferenciát Facebook-on is közvetítik élőben

A zoom linkre csatlakozva a konferenciát élő tolmácsolással követheti angol illetve magyar nyelven.

Minden magyar bemutatót fordítanak angolra illetve magyarra az angolul elhangzókat.

A tolmács funkciót az esemény Zoom platformjának jobb alsó sarkában találja meg a gömb ikonra kattintva.

 

Screenshot 2021-11-30 at 12.07.58.png

Innen tudja kiválasztani a nyelvet amelyen óhajtja hallani a bemutatót.

 

Akik a konferenciameghívást elfogadták: Penny Farfan (University of Calgary), Pető Andrea (Central European University), Alina Nelega (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Cristina Modreanu (kritikus, a Román Színház Tanszék kutatója), Adorján Beáta (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen), Bakos Petra (Central European University), Boros Kinga (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen), Mihaela Drăgan (Giuvlipen Színház), Hajnal Márton (kritikus), és egyetemi kollégáink: Anca Hațiegan, Miruna Runcan, Palocsay Kisó Kata, Egyed Emese, Tar Gabriella-Nóra, Balázs Imre József.

A konferencia szervezői és kurátorai: Bartha Katalin Ágnes, Bogdán Zenkő, Tompa Andrea

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A konferencia a Magyar Tudományos Akadémia, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet a BBTE és a Janovics Központ támogatásával valósul meg.