Tudományos Diákköri Konferencia a karunkon

Tudományos Diákköri Konferencia a karunkon

 

A BBTE Színház és Film Kara egy év kihagyás után – immár jelenléti formában – megszervezi a Tudományos Diákköri Konferenciáját.

 

Várjuk a kar színháztudomány, színművészet, valamint film, fotó, média szakos, alap- vagy mesterképzésben résztvevő hallgatóinak jelentkezését, akik tudományos vagy művészeti munkájukat szeretnék megismertetni szakmai közösségünkkel.

A megmérettetésre olyan dolgozatokat és alkotásokat várunk, amelyek az egyetemi képzés időszaka alatt készültek, és amelyek bemutatásához a konzulens/szakmai vezető hozzájárul.

A kar román és magyar tagozata külön termekben szervezi meg előadássorozatát. Arra biztatjuk a résztvevőket, hogy amennyiben módjuk van rá, mindkét tagozat munkáját kövessék figyelemmel.

A konferenciára két kategóriában lehet jelentkezni:

 

1.Tudományos dolgozat

Az előadók önálló kutatását tükröző dolgozatokat a színház-, film- és médiatudományok teljes spektrumáról várjuk.

A beküldött írásoknak a tanulmány műfajába kell tartozniuk (tartalmazniuk kell például lábjegyzeteket és könyvészetet), az elvárt terjedelem: 5-10 oldal.

Az egyes munkák szóbeli bemutatására 20 perc áll rendelkezésre.

 

2. Művészeti alkotás és kritikai elemzése

Ebbe a szekcióba a szakokhoz kapcsolódó műfajokkal lehet jelentkezni: fotósorozat (min. 10 képből álló összefüggő sorozat), film (riport, kisjátékfilm, kísérleti film, reklám stb.), színházi előadás, dramaturgiai munka, dráma stb.

Az előadóktól  az alkotás részleges vagy teljes megmutatását várjuk (max. 15 percben), azután a mű kritikai elemzését (max. 10 percben): kifejtendő lehet például a témaválasztás kontextusa, a műalkotás koncepciója, az esztétikai irányvonal, a célközönségre gyakorolt tervezett hatás stb.
Ez utóbbi írásos megfogalmazását az esszé műfajában, 2-4 oldalnyi terjedelemben várjuk.

 

A karunk IV. TDK-jára  2022. május 19-én és 20-án, csütörtökön és pénteken kerül sor a kar Farkas utcai épületében.

A nyertes alkotók díja: 200-600 lejes könyvutalvány.

 

A kari TDK-ra való jelentkezés határideje: 2022. május 12., 23 óra 59 perc.

Jelentkezés gyanánt az itt mellékelt beiratkozási lapot és az I. szekció esetében a dolgozatot, a II. szekció esetében az alkotásokat és a kísérő esszét kell elküldeni a két szervezőnek: dr. Bátori Annának az anna.batori@ubbcluj.ro, valamint dr. Zsigmond Andreának az andrea.zsigmond@ubbcluj.ro e-mail címre. További információkért szintén hozzájuk lehet fordulni.

 

Minden résztvevőnek jó TDK-élményt kívánunk!