Színművészet

Színművészet

 

A Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), a Magyar Színházi Intézetben magas színvonalú, államilag akkreditált, magyar nyelvű, a kortárs színházi irányzatokat szem előtt tartó színészoktatás folyik.

 

Mire ad lehetőséget a Színművészet szakos BA diploma?

 

Művészi karrier: A hároméves alapképzés végén a hallgatók színészdiplomát szerezhetnek, amely lehetőséget biztosít számukra az állami vagy független színházaknál való munkavállalásra hazai területen és külföldön. A szak komplex képzést nyújt.  Hallgatóink színházban, bábszínházban,  rádióknál, televízióknál helyezkedhetnek el.

 

Továbbtanulás: A BA diploma megszerzése feljogosítja a diákokat, hogy mesteri tanulmányokra (MA) jelentkezzenek úgy a BBTE-re, mint más felsőoktatási intézményekbe. Intézetünk biztosítja a továbbtanulás lehetőségét, így az alapszakra épülő mesterképzéssel várjuk az elkötelezett színészhallgatókat.

 

Pedagógia karrier: A Színművészet szakkal párhuzamosan hallgatóinknak lehetőségük van jelentkezni a pedagógia modulra is, amely szakirányú tanári képesítést kínál. A pedagógiai képzés a mesterszakon folytatódik, amellyel középiskolás korosztály képzésére is képesítést kaphatnak az érdeklődők, de a modul elvégzése segítséget nyújthat a drámapedagógiai munkákban és színjátszó csoport vezetésében is. .

 

Akadémiai karrier: A kutatói szemléletű alkotóknak a mesterszak elvégzésével lehetőségük van felvételizni egyetemünk Doktori Iskolájába, ahol  kutatást végezhetnek. A doktori képzés megkezdése egyben feljogosítja doktoranduszainkat az egyetemi oktatásba való aktív bekapcsolódásba is, mint óraadó tanár, vagy mint tanársegéd. Az egyetem számos volt diákja döntött úgy, hogy aktív művészi tevékenysége mellett tanárként tér vissza egyetemünk közösségébe.

 

A képzés felépítése:

Karunk komplex gyakorlati és elméleti képzéssel várja a színház iránt érdeklődő hallgatókat. A hároméves képzés célja, hogy a színházi munkához alapvető tudásanyagot elérhetővé tegye, gondozza a hallgatók tehetségét, fejlessze kompetenciáikat és kritikus, önálló alkotókat neveljen. A szak főtárgya, a színészmesterség mellett a hallgatók sokszínű mozgásképzést, hangképzést, valamint elméleti ismereteket is kapnak. Az első két évben a hallgatók az egyetemi közösség védettségében fejlődhetnek, majd harmadév során előadásaik nyilvánosak lesznek a külső közönség számára is. Egyetemünk rendszeresen vesz rész és nyer különböző szakmai díjakat hazai és nemzetközi fesztiválokon, melyekre legtöbbször a végzős hallgatók előadásait viszi.